Международните дни на полето в Пловдив тръгнаха

БАСФ Международни дни

С повече организатори и изложители, и с по-малко гости, тръгнаха Международните дни на полето тази сутрин в учебно-опитното поле на Аграрния университет край Пловдив. Това се случи най-вероятно заради объркване на часа на откриване на изложението – някои бяха информирани, че ще е в 11, други – в 9 часа, а официалната част започна малко преди 10. От днес, 5 юни, до 7 юни включително около 50 фирми ще представят резултатите от своите продукти – семена, растителнозащитни препарати, торове. В изложбата на открито участват и селскостопански машини. Свои полета, макар и малки като площ, имат и три института към Селскостопанска академия.

Учени от ИЗК "Марица"пред своето опитно поле

Учени от ИЗК „Марица“пред своето опитно поле

БАСФ е генерален спонсор на Международните дни на полето. Самото изложение е по модела на други подобни прояви, организирани от немската компания DLG както в Европа, така и на други континенти.

IMG_4995

Приветствие към участниците и гостите отправи ректорът на Аграрния университет проф. Христина Янчева, според която това събитие е отдавна желана и очаквана среща на академичните среди, бизнеса и студентите. Целта на изложението е да помогне на земеделците да развиват по-ефективно и модерно стопанствата си. Представителят на DLG Бернд Кох поздрави гостите и участниците и изрази надежда проявата да бъде много полезна за българското земеделие. Поне 50 години традиция в провеждането на Международните дни на полето пожела проф. Васил Николов, председател на Селскостопанска академия и преподавател в АУ.

международни дни

Регионалният мениджър на БАСФ Върбан Върбанов заяви, че за компанията е много важно да има трансфер на знания. Той посочи, че фирмите имат различни форми на представяне на продуктите си, но най-показателно е, когато това се случи на полето. „Ще подкрепяме всички прояви, които показват нещата на полето“, каза той.

Върбан Върбанов, БАСФ

Върбан Върбанов, БАСФ

Международните дни на полето са разположени върху 150 дка. Участниците са разпънали шатри и фирмени знамена, поставили са информационни табели пред парцелите с техни продукти. Определена е паркинг зона, има и бюфет на открито, под чиито широк сенник посетителите могат да се скрият от силното юнско слънче над Пловдив.

Опитните полета са заети предимно със зърнено-житни култури, които в повечето парцели са в отлично състояние. Пролетните бури в края на май обаче са привели тук-там пшеници и рапици.

А Геосемселект представя и най-новия си сорт домати Армира

А Геосемселект представя и най-новия си сорт домати Армира

Leave a Comment