Възможно е след 2020 г. младите фермери да получат държавна земя

press conferenceВъзможно е след 2020 г. младите фермери да получат земя от държавния поземлен фонд. Тази идея сподели днес земеделският министър Румен Порожанов, който взе участие в международна конференция за финансовите инструменти.

„Върти ми се нещо в главата с Държавния поземлен фонд за млади фермери да ги стимулираме, но нека да ми узрее, да не се създаде някаква неконкурентоспособност, която да се приложи“, каза земеделският министър, цитиран от БНР.

Еврокомисарят по земеделие Фил Хоган съобщи, че общото споразумение по многогодишната финансова рамка, включително в частта за земеделие, трябва да бъде постигнато до края на март 2019 г.

Завръщането на младите фермери или така нареченото „обновяване на поколенията“ трябва да е специална цел през новия програмен период. В момента те са едва 6 процента, а страните-членки все още инвестират под 1 процент за стимулирането им, посочи еврокомисарят Фил Хоган.

Еврокомисарят заяви, че ако в стратегическите планове за земеделието на страните членки от ЕС не залегнат стимули за младите фермери, то те няма да поличат одобрението на европейските институции.

По време на неформалното заседание, министрите за първи път имаха възможност да обсъдят първоначалните законодателни предложения на Европейската комисия за ОСП след 2020 г. Официалното представяне пред Съвета на ЕС ще бъде на последното заседание под българското председателство – 18 юни 2018 г. в Люксембург.

“Вярвам в доброто бъдеще на българското земеделие“, заяви, по време на пресконференцията, европейският  комисар по земеделие Фил Хоган. Той подчерта, че България се е справила изключително успешно с председателството  на Съвета на ЕС.

Leave a Comment