Микеле Санторели: До момента изкупихме два пъти повече череши. Цената е ниска като качеството

Микеле Санторели и Цветан Димитров

След приключване на черешобера земеделското министерство ще изчисли дали да компенсира доходите на производителите

„Дойдох при Микеле Санторели не защото имаше протест на черешопроизводителите. Бяхме се уговорили предварително, тъй като част от нашата практика е да си сверяваме политиките с бизнеса.“ Така зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров обясни защо, след като отиде да говори с черешопроизводителите, които имаха протест днес край Стара Загора, се отправи към село Катуница, където е базата на най-големият преработвател на череши в България и в Европа – „Куминяно фрут“. В предприятието зам.-министърът се срещна с Микеле Санторели, който е водещ съдружник в италианската преработвателна компания.

Прочети още: Микеле Санторели, италианецът, който казва: „Ние, българите“

„Мога да кажа, че за миналата година сме изкупили повече череши от предходната, въпреки че се казваше, че реколтата е лоша. При това платихме много по-висока цена“, каза Санторели, уточнявайки по-късно, че за черешите за преработка през 2017 г. са плащани 1,30 до 1,60 лева за килограм.

За тази година преработвателят поясни, че заради необичайния климат черешите са узрели едновременно в повече райони, което е било неочаквано за предприятията. „Така стигнахме до свръхпроизводство! Мога да кажа, че до днешна дата сме изкупили два пъти по-голямо количество от изкупеното за същите дни през миналата година“, сравни Санторели.

„Независимо от това, ще изкупим черешите на хората, с които имаме договори“, обеща италианецът, който говори гладко български език. Той допълни, че вчера фирмата е поръчала доставката на допълнителен амбалаж.

Относно ниските цени, които предизвикаха протеста на производителите, Санторели заяви, че цената е съобразена с по-ниското качество на плодовете (по-дребни са, а и някои от тях са загнили било заради градушки, било заради болест) и с външните пазар. Той уточни, че в Гърция черешите се изкупуват в момента на 20 до 30 евроцента, докато цената на „Куминяно фрут“ е 0,90 лв./кг.

„Ние не сме против производителите, ние работим за тях. Заедно сме. Ако ние загубим пазарите, сме дотам – ние и те“, каза преработвателят. „Ако гледаме в момента дали черешите са брани с дръжки, дали са над 19 мм, дали са в подходяща зрялост …, ние трябва да свали много цените“, каза той.

„Куминяно фрут“ планира тази година да изкупи 20% повече череши спрямо 2017 г., „защото сме ангажирани с договори и с морал“.

„Опитваме се да не затваряме пунктовете, въпреки че поемаме голям риск за реализация на суровината и то на агресивен пазар. Като приемаме повече череши, а нямаме мощности за преработката на всички, плодовете започват да гният в касетките. Но какво да правим, рискуваме заради производителите, защото сме заедно с тях“, обясни италианецът.

Цветан Димитров допълни, че преработвателите са поели ангажимент да приемат реколтата от региони, в които изкупуването не е започнало или се бави по определени причини. Става въпрос за териториите от Стара Загора на изток. С някои от производителите на череши консервните предприятия нямат договори (в това число и „Куминяно фрут“), но са обещали да купят плодовете.

„Ако, изкупувайки черешите, не ги реализираме в рамките на 1-2 години те започват да се развалят“, информира Микеле Санторели.

Зам.-министър Цветан Димитров съобщи, че до приключване на черешовата кампания министрството ще реши дали да компенсира производителите с финансова помощ. „Трябва да видим първо, какви добиви ще се получат. Трябва да видим средната реализационна цена на черешите за преработка и за прясна консумация. Да видим какъв доход е загубен от земеделските стопани, за да можем да им го възстановим“, посочи уравнението Димитров.

 

 

 

 

Leave a Comment