След бурен дебат за кравата Пенка, Обединени животновъди решиха: Хайде да не се излагаме!

кравата ПенкаУправителният съвет на браншовата организация „Обединени Български Животновъди“ е обсъдил казуса с избягалата в Сръбско нашенска крава Пенка, която на всичкото отгоре е и бременна. Това съобщава сайтът на Българската агенция по безопасност на храните, където е публикувано в резюме обсъждането на случая.

Накратко информацията за нашумялото бягство на Пенка и принудителното й връщане е следната: През май бременното животно на фермера Иван Харалампиев се е отцепило от стадото, пресякло е българо-сръбската граница, като е навлязло 20 км навътре в чужда територия.

Там, нелегално пребиваващата Пенка е намерила подслон при друг фермер, който известно време се е грижил за нея. Оскъдните данни по случая не разказват как сръбският стопанин е открил чия е Пенка. Факт е обаче, че честният човек един ден цъфнал при Харалампиев и върнал кравата. Впрочем, в миналия век това сигурно е била редовна практика, защото границите между държавите са политическо-географска категория. Но иначе хората от двете страни на линията са си другарували.

Това, което накара хиляди българи да вземат присърце съдбата на Пенка, е опасността животното да бъде евтанизирано поради нормативите, които прилагаме. Видимо здрава, кравата все пак е била нерегламентирано в чужда и най-вече извън ЕС държава, което, според не знам кой закон, се наказва със смърт. Помним случая с четирите  кончета на по 6 месеца, които БАБХ уби в края на декември 2016 г., само защото не са били регистрирани в агенцията и не са имали паспорти. Помним и убитите птици от Белгия и Унгария, които тази зима бяха вкарани без документи и съответно умъртвени.

Спрямо Пенка, от БАБХ бяха по-милостиви този път, сигурно заради шума, който се вдигна. Затова тя бе подложена на изследвания, вместо направо да я умъртвят … по хуманен начин.

Обединените животновъди са дискутирали „дълго и бурно“ случая Пенка. В крайна сметка, фермерите са решили да не се излагаме пред Европа точно когато председателстваме ЕС. Накрая са заковали случая: „Компетентните органи да се произнесат съгласно националното и европейското законодателство.“ Тоест, не е ясно за какво са си губили времето, след като и без тяхното становище на компетентния орган му е работа да се произнесе.

Междувременно, зад Пенка вече стои лоби от над 16 хиляди защитници.

Чудя се само хората Пенка ли защитават или просто са си против държавата?

Leave a Comment