Д-р Желев: Кафявата ръжда по житни е голямата тема на тази година

Кои болести атакуваха житните от сеитбата до юни

Звездмир Желев, Международни дни на полетоКаква беше фитосанитрната картина при житните от сеитбата до началото на юни? Наблюденията си върху заложените опити в Центъра за интегрирано управление на болести към Аграрния университет и на база на прогнозните модели сподели д-р Звездомир Желев от Аграрния университет. Той изнесе лекцията си на открито пред фермери, пристигнали в Пловдив за Международните дни на полето.

Д-р Желев препоръча прогнозния модел на земеделците, като обясни, че той е създаден в Италия, където климатът е сходен на нашия. Моделът е направен така, че данните му да са максимално разбираеми за фермерите. За да работи, му е необходима една локална метеостанция, чиито климатични показатели служат на модела да определи степента на опасност от зарази с икономически най-важните болести по житни. Една метеостанция е достатъчна за до 20 хил. декара компактно стопанство.

През есента имаше условия за развитие на септориоза, но в опитното поле не видяхме признаци на зараза, разказа Звездомир Желев. От 21 март до 5 май в Пловдивско почти нямаше валежи, което е стопирало развитието на болестта. След 17 май обаче болестта се е появила на различни места из страната.

Принципно, краят на зимата е най-рисковият период за развитие на брашнеста мана, обърна внимание д-р Желев. Но заради сушата през март-април болестта не се е проявила. След първите майски валежи, между 10 и 15 май брашнестата мана се проявила особено силно при ечемика в Северна България.

Огнища на жълта ръжда предупредили още през есента зърнопроизводителите в пловдивския регион. Болестта презимувала и напролет избухнала най-видимо при българските сортове пшеница. По-голям мащаб на заразата е бил отчетен и в Североизточна България. При опитния парцел на АУ масови зарази от жълта ръжда се появили в края на април и през май. Третирането с триазоли и стробилурини дали много добър резултат.

Кафявата ръжда е голямата тема тази година, отбеляза ръководителят на фитопатологичния център към АУ. Болестта се появила в края на март по посевите на южни склонове. През месец май заразата е избухнала с пълна сила. Проблемът при нея е, че инкубационният й период е къс – около шест дни. Растителната защита обаче е създала продукти срещу нея, които са ефективни. Някои сортове, като Сориал са особено чувствителни на това заболяване.

Снимки на Агро Пловдив от презентацията на д-р Желев за болестите при житни 2017/2018 г.

Снимки на Агро Пловдив от презентацията на д-р Желев за болестите при житни 2017/2018 г.

Фузариумът (снежна плесен) по-лесно напада сортовете от западната селекция. Болестта не бива да се подценява, защото заразява зърното с микотоксини, което в други държави се счита за съществен недостатък дори при меката пшеница. Моделът е отчел болестта в опитното поле на университета към средата на май.

През вегетацията се е появила и новата за България болест DTR – жълто-кафяви петна. Тя е пренесена със семената. Добрата новина е, че компаниите за растителна защита имат отговори за нея.

 

 

Leave a Comment