НАЗ обяви протестна готовност заради непоносимия тормоз по ЗСПЗЗ

лого НАЗНационалната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) обяви протестна готовност заради наложения с промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ) административен тормоз.

Законът бе обнародван на 22 май тази година. В преходните и заключителни разпоредби е записано, че договор за наем, който е сключен до датата на влизането в сила на този закон, при който не са спазени новите изисквания, може да бъде потвърден от собственика с декларация с нотариално удостоверен подпис, придружена с копие на договора. Когато имотът е съсобствен и е сключен за срок над една година, декларацията се подава от съсобственика или от съсобствениците, притежаващи повече от 25 на сто идеални части от съсобствения имот, или от лице, упълномощено от тях с нотариално заверено изрично пълномощно. 

Ако не се спази изискването на подаване на декларация в съответната общинска земеделска служба, договорът за наем се заличава служебно в службата по вписванията и в съответната общинска служба по земеделие след изтичане на стопанската година.

От НАЗ настояват в декларация за спешно намиране на решение на създадения проблем.

Асоциацията припомня, че още при обсъждане на Законопроекта са посочили противозаконността на проектопредложението, въвеждащо действие по заличаване на редовно сключените към действащото законодателство договори, в случай че не бъдат потвърдени.

За зърнопроизводителите новите изисквания недопустимо утежняват широката маса добросъвестни ползватели, явяващи се и изрядни страни по двустранни правни сделки. Едновременно с това НАЗ заявява своята непримиримост пред създаването на хаос в поземлените отношения и опасността от компрометиране на предстоящата кампания по сключване на доброволните споразумения за създаване на масиви за ползване за стопанската 2018-2019 г.

От НАЗ искат да бъдат предприети незабавни мерки за разрешаването на проблема.

 

Leave a Comment