НАЗ в криза! Искат оставката на председателя Костадин Костадинов

Ако 7 зърнопроизводителни организации, членуващи в асоциацията, подкрепят предложението на Пловдивския съюз, ще има извънредно общо събрание

Костадин Костадинов, председател на НАЗОставката на председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов е поискана от Пловдивския съюз на зърнопроизводителите, научи Агро Пловдив. Ако протестът срещу Костадинов бъде подкрепен от една трета от 20-те организации, които членуват в НАЗ, ще бъде свикано извънредно общо събрание, което да гласува предложението. Това е записано в устава на организацията. Необходимо е общо 7 зърнопроизводителни сдружения – членове на голямата асоциация, да гласуват в управителните си съвети, че искат смяната на председателя.

Оставката на Костадин Костадинов, който бе избран на 23 февруари т.г. за председател, се иска най-общо поради отслабените и вяли позиции на бранша по важни теми за зърнопроизводителите.

Факт е, че най-силната и с най-голям брой членове земеделска организация в България се бави с реакциите си по изключително важни въпроси за следващата ОСП. Там зърнопроизводителите открояват като най-сериозна заплаха намаляването на тавана на директните плащания. От НАЗ публикуваха позицията си против прилагането на таван едва през юни при положение, че още на 17 май УС е гласувал отрицателното си становище. При това медиите, а съответно и земеделската общност, не бяха информирани и беше въпрос на чиста случайност някой да влезе в сайта на НАЗ, за да прочете становището на зърнопроизводителите.

Законът за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделската земя, който при Преходните и заключителни разпоредби силно засяга зърнопроизводителите, не получи адекватна контрареакция от страна на ръководството на НАЗ. Законът бе обнародван на 22 май, а УС излезе с декларация срещу допълнителните изисквания за вече подписаните наемни договори чак на 5 юни. Само че срокът за заверяване на вече сключените договори и представяне на скици е до 22 юни. Ако не се спази, договорите ще бъдат служебно заличени след изтичане на стопанската година, пише в закона. Със сигурност повечето зърнопроизводители няма да успеят да се справят с презаверката на съдържанието на договорите. А тези, които успеят, ще са загубили доста пари за нотариални такси, доста време и нерви в момент, когато трябва да се подготви жътвата. При изпитания като това, асоциацията би следвало непрекъснато да натиска и притеснява ръководството на земеделското министерство да изпрати указания до областните дирекции, които да поставят по-облекчени и толерантни условия за изпълнение. Вместо това, в декларацията се вади тоягата за протести. А най-голямата земеделска организация в страната трябва да посяга към нея рядко, така че когато каже „протест“ за всеки политик да е ясно, че наистина ще стане страшно.

След като публикува вчера декларацията на сайта си, НАЗ отново не я изпрати до медиите, и отново остави на случайността някой някога да я прочете.

От Пловдивския съюз на зърнопроизводителите твърдят, че Костадин Костадинов не води заседанията на УС по подходящ начин. Проблемите и начините за решаването им не се формулират правилно, а оттам нататък и реацията на НАЗ става неадекватна.

Като плюс в досегашното ново управление на НАЗ може да се отчетат действията срещу законопроекта за нефта и нефтените продукти. Тогава асоциацията свика пресконференция, мотивира се срещу третирането на зърнопроизводителите като търговци и със сериозната помощ на Съюза на кооперациите успя да бутне текстовете, които засягат земеделците.

Какво ще се случи в НАЗ съвсем скоро предстои да разберем.

 

 

Leave a Comment