Похвалите за торовете на Екодарпол се разпространяват с ефекта на доминото

Стефка Сиракова, агроном-консултант

Стефка Сиракова, агроном-консултант

Едва от 5 години на българския пазар за торове, Екодарпол Болканс вече се ползва от най-ценената от всеки търговец популярност – тази, която клиентите създават. Макар и консервативни, фермерите се изкушават да пробват с фирмените торове, след като са получили добри препоръки за тях от други фермери. И така от стопанство на стопанство, употребата на продуктите на Екодарпол се разпространява като вълна. „Вече наблюдаваме ефекта на доминото“ – разказва Стефка Сиракова, агроном-консултант за Централна България.

Екодарпол предлага само три, но напълно достатъчни за всеки тип земеделие, вида торове. Това са Хумус Актив, Хумус Актив Грейнс, създаден за зърнопроизводството, и Плонар Актив. Те са произведени в Полша, а компанията, която ги е създала, се развива залпово. Миналата година е разширила и модернизирала завода си. Създала е научна лаборатория за разработване на нови продукти и за стриктен контрол върху производството. Има сигурен пазар в Мароко и е на път да създаде нов такъв в Италия, Франция и други европейски държави. С Екодарпол Болканс, компанията майка е обозначила географията на своите продукти и на нашия полуостров.

„Торовете ни са приложими както при биологичното, така и при конвенционалното производство“ – посочва Стефка Сиракова.

Плонар Актив (Plonar Active) е гранулиран тор, който се прилага само веднъж в годината

Екодарпол„При зеленчуците Плонар Актив се влага предсеитбено, при овощните – или наесен, или рано напролет. Ако вегетацията им е по-ранна, както е при черешите, задължително преминаваме към есенно приложение, защото напролет дъждове могат да направят невъзможно подхранването“ – пояснява консултантът.

Плонар Актив съдържа много хуминови киселини (65%) и глинести материали. До момента няма друг продукт с толкова висок процент хуминови киселини. Именно те задържат хранителните елементи, така че да не се отмиват и да остават в плодородния слой на почвата. Съответно чрез този тор леките почви стават по-уплътнени, а структурата на тежките се подобрява. Към хуминовите киселини са добавени хранителни елементи, които са  в органична форма, която ги прави лесно достъпни за растенията.

В конвенционалното земеделие Плонар Актив се съчетава с минерални торове. Той подпомага тяхното усвояване и значително може да се намали торовата им норма. В този продукт има още фосфор, калий, калций и множество микроелементи. Азотът е в минимална доза, тъй като той е прекалено подвижен елемент и напролет  лесно се изпарява или се отмива.

Плонар Актив се внася в почвата с лека обработка, целта е да не остане на повърхността.

Най-силната страна на Хумус Актив (Humus Active) са живите микроорганизми

земяМикроорганизмите в течния тор Хумус Актив са активни дори по време на неговото съхранение. Не им е нужно време, за да се активират. Трябва им само работен разтвор и няколко часа, за да започнат да действат.

Микроорганизмите отблокират хранителни вещества от почвата, създават микоризни гъби, които развиват кореновата система. Когато се използва при засаждане на овощни градини, фиданките имат много по-бързо прихващане.  При разсаждане на зеленчуци Хумус Актив се внася във водата, с която се поливат засадените разсади с цел да се прихванат по-бързо на полето и да се адаптират. „Много разсадопроизводители гледат на този тор като на коренообразувател“ – обръща внимание Стефка Сиракова. И допълва: „Всъщност, този тор е универсален.  Семената, поставени в неговия разтвор, повишават кълняемостта си. Разсадите – жизнената си енергия. Вкоренените растения – качеството на плодовете.“

Хумус Актив се употребява често, в малки дози. При овощни и зеленчуци се прилага най-често през капковите системи за поливане. Използва се самостоятелно.

Този тор има всички сертификати, включително и Екосерт, който важи за цяла Европа и за САЩ. Такъв сертификат се очаква и за Плонар актив.

Прочети още за продуктите на Екодарпол: Шахматният експеримент на „Агрокомерс – 98“

Хумус  Актив Грейнс (Humus Active Grains) – след прибиране на реколтата от зърнени култури

жътва пшеницаПри прилагането на Хумус Актив Грейнс се използва момента, когато на полето има растителни остатъци. За да попадне продуктът върху тях, той трябва да се вкара в почвата с повърхностна обработка. След това Хумус Актив Грейнс започва да минерализира растителните остатъци с помощта на полезните микроорганизми и бактерии в него. Благодарение на високото съдържание на органично вещество в продукта (55%), както и на микоризните гъби, се спомага възстановяването на баланса на почвената микрофлора и ефективното разлагане на растителните остатъци по напълно естествен начин. На практика те се реминализират и се превръщат в храна за следващата култура, която ще бъде засята на полето. Потиска се развитието на почвени патогени и неблагоприятна микрофлора в областта на корените, породени от недоброто угниване на растителни остатъци, особено при почви с ниско съдържание на органично вещество и нарушена микробиална флора. Крайният резултат от прилагането на Хумус Актив Грейнс е екологично, икономически изгодно и ефективно справяне с растителните остатъци, отличен старт за следващата култура, подобряване на почвеното състояние и не на последно място – по-лесни обработки, по-високи добиви и качество на реколтата.

 

 

Leave a Comment