Шахматният експеримент на „Агрокомерс – 98“

При плодове и зеленчуци продуктите на ЕКОДАРПОЛ демонстрират впечатляващи резултати 

малиниКакъв ефект ще наблюдават фермерите, използващи продуктите на ЕКОДАРПОЛ? – попитахме техния агроном-консултант Стефка Сиракова. „Основното при плодове и зеленчуци е доста по-високото съдържание на сухо вещество и захари, което прави продукцията по-тежка. Ако от едно дърво си брал сто ябълки, с торовете на ЕКОДАРПОЛ няма да прибереш 200, но тези сто ябълки ще тежат много повече и ще се съхраняват по-дълго. Факт е, че при малините продукцията първо качество минава над 90%“ – уверила се е в резултата консултантът на фирмата.

Стефка разказва за ябълкова градина, в която след три години използване на торовете от Полша, е установено повишение на хумусното съдържание с почти цял процент и нормализиране на рН. В допълнение с около 18% са се занижили разходите за другите използвани минерални торове, а добивът от градината се е повишил с 30%.

Прочети още: Похвалите за торовете на Екодарпол се разпространяват с ефекта на доминото

Разлика, видима с просто око 

пиперМиналата пролет кооперация „Агрокомерс – 98“ в Хисаря за пръв път използва продуктите на ЕКОДАРПОЛ при пипер полско производство. Агрономът вложил течния Хумус Актив при шахматно разположени парцелки. През юни от близкия хълм се наблюдавала необичайна гледка. Подхранените с тора парцелки били отличително наситено зелени, растенията в тях формирали по-големи листа и с повече плодни пъпки. Тази панорамна гледка показала на кооперацията, че експериментът е успешен и е време използването на Хумус Актив да стане практика. Така още от юли в „Агрокомерс – 98“ започнали да използват продукта на цялото поле и до ноември прибирали продукцията от пипер.

В голямата кооперация, където отглеждат също и сливи върху стотици декари (част от тях – биологични), решили от тази година да вложат Хумус Актив и Плонар Актив още от най-ранна пролет. Първо цялата градина е била изпръскана с тора – в редовете и в междуредията. Второто третиране било насочено само към дърветата. Оттук нататък по време на вегетацията Хумус Актив ще се подава често и с малки дози през капковата система. За да сравнят резултата, от кооперацията са оставили няколко участъка, в които няма да се влагат торовете на Екодарпол. 

„Малинопроизводителите бяха първите ни клиенти“ – разказва Стефка Сиракова. „Сега вече имаме конвенционални и биологични зърнопроизводители. Наши партньори са най-големите биопроизводители на зеленчуци в  Хасково , Каварна и около Плевен.  Стопанин на биоферма с крави в района на Велико Търново отглежда биозърнена реколта за фуражи. Конвенционални производители на зърнени и технически култури, на пипер и на плодове са най-добрите ни рекламни агенти, защото разказват на колегите си за ползите от нашите торове. Техните референции ни радват.“ – признава Стефка Сиракова от ЕКОДАРПОЛ.

 

 

Leave a Comment