Вече ще може да се ловува с лък, забранява се стрелбата по кафява мечка

БагатурПромени в Закона за лова и опазване на дивеча ще разрешат стрелбата с лък и стрели, както и с пневматично оръжие, по дивеча – нещо, което не бе разрешено до момента. Ловуването на кафява мечка ще е под пълна забрана на територията на цялата страна. Издаването на разрешително за отстрел на мечка ще бъде вменено като задължение на министъра на околната среда и водите. Това са част от предложените промени в ловния закон, чиито проект е публикуван на страницата на земеделското министерство. В новите текстове е посочено, че поставянето на капани за дива свиня ще е разрешено единствено в оградени площи.

Законопроектът предвижда разработване на Стратегия за развитие на ловното стопанство.

Към настоящия момент границите на ловностопанските райони се определят със заповед на министъра на земеделието, храните и горите по предложение на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите.  С цел  засилване на стабилността и гарантиране в най-висока степен интересите на ловците при промяна на границите на ловностопанските райони, в разработения проект подробно е разписана процедурата и необходимите документи при промяна границите на районите. Предвижда се съветите по лова да правят искания до изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по горите за промяна границите на ловностопанските райони на ловните дружини. По този начин ще бъде прекратена практиката на оказване на опити за въздействие върху директорите на държавните горски и държавните ловни стопанства.

От друга страна, с цел  създаване на необходимата законова основа за промяна само в изключителни случаи на границите на държавните ловностопански райони, в разработения проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за лова и опазване на дивеча, е предвидена възможност промяната да се извършва след решение на Ловния съвет към Изпълнителната агенция по горите.

Законопроектът създава възможност лицата, стопанисващи дивеча, които имат издадено разрешение за съхранение на ловно оръжие и боеприпаси, да могат да го предоставят за ловни цели на физически лица, ловуващи по линията на организирания ловен туризъм, след представяне на валиден билет и разрешение за носене и употреба на съответната категория ловно, огнестрелно оръжие. Също така се облекчава режима за съхранение на служебното огнестрелно оръжие от служителите с контролни функции, които ще могат да го съхраняват по постоянен адрес.

 

Leave a Comment