Кравата Пенка ще живее, но няма да роди – не е бременна

кравата ПенкаКравата Пенка няма да бъде умъртвена заради авантюрата й в Сърбия. Изследванията за здравословното й състояние, извършени по нареждане на БАБХ, са показали, че животното не носи зараза. Предстои изготвяне на протоколите от изпитванията, като кравата остава на този етап под възбрана в село Копиловци, съобщиха от Агенцията по храните.

Наскоро от ветеринарно сдружение изразиха учудване от бурната обществена защита, която кравата получи. Ветеринарите съобщиха в писмо, цитирано от Синор.БГ, че Пенка е на 16 години – възраст, която е трудно достижима за огромна част от кравите в страната. Че не е бременна именно по тази причина. И че е напълно възможно да е носител на болест, от която биха пламнали първо стопанства до границата със Сърбия. Ветеринарите попитаха защо доброжелателите на Пенка са загрижени повече за кравата, отколкото за фермерите.

Очаква се към края на седмицата Пенка да бъде върната на собственика в животновъдния обект в село Мазарачево.

Продължат срещите на изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев с колеги от Сърбия по трансграничното сътрудничество в областта на ветеринарната дейност.

 

Leave a Comment