2,2 млн. лв. ще получат по de minimis розопроизводителите

маслодайни розиУС на ДФ „Земеделие“ е одобрил помощ за розопроизводителите в размер на 2,2 милиона лева. Средствата ще бъдат предоставени по държавната помощ de minimis.

Ставката ще се определи от Министерството на земеделието, храните и горите след като всички производители на маслодайни рози, които имат право да участват в схемата, подадат заявления.

Фонд „Земеделие“ и дирекции от аграрното министерство ще уготвят указания за прилагане на помощта, които министърът трябва да утвърди.

Припомняме, че министър Румен Порожанов обеща на 19 май на среща с розопроизводителите в Карлово, че министерството ще се опита да компенсира ниските изкупни цени на розовия цвят с помощта de minimis. Той обаче предупреди, че подпомагането ще се насочи към регистрираните земеделски производители. По-късно националният омбудсман Мая Манолова също проведе срещи с розопроизводители, на които посъветва земеделците с малка площ да се регистрират по Наредба 3, за да могат да се възползват от европейсото и националното финансиране. В замяна на това обаче те ще трябва да внасят социални и здравни осигуровки върху 350 лева минимален земеделски доход.

Leave a Comment