Земеделската комисия в парламента ще изслуша Румен Порожанов утре

veliko-narodno-sabranieУтре, 14 юни, аграрната парламентарна комисия ще изслуша министъра на земеделието, храните и горите относно прилагането на последните промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ).

Тази седмица Румен Порожанов изпрати писмо до председателя на комисията Десислава Танева, в което поиска да се променят някои от новите текстове в обнародвания на 22 май т.г. закон. Това бе 66-та поправка на ЗСПЗЗ и съвсем очевидно вече се задава 67-ия вариант на закона.

Сред най-съществените корекции, за които министърът ще настоява, ще е задължението на наемателите за по-дълъг срок от година да презаверят съдържанието на договорите пред нотариус и да представят скици на имотите до 22 юни. Министърът предлага това изискване да бъде заменено от декларация на земеделските производители.

Големият въпрос е как, в случай, че депутатите се съгласят с редакциите, промените в закона ще минат през всички процедури и в Държавен вестник до 22 юни.

Втората тема на утрешното заседания на комисията е разглеждане на законопроект за изменение и допълнение на Закона за рибарството и аквакултурите и второ гласуване.

Leave a Comment