Лозана Василева: Здравословни храни и достойни доходи в земеделието са целите на Храни 2030

Науката и политиките ще решат проблема с разхищаването на храни и загубата на биоразнообразие

Лозана Василева на конференцията Храни 2030„Иновациите са важен фактор за развитието на земеделието. Фермерите трябва да имат лесен достъп до тях, да имат възможност да ги внедрят в своето производство много по-бързо и ефективно, отколкото досега“. Това заяви заместник-министърът на земеделието д-р Лозана  Василева по време на конференция „Храни 2030 – изследвания и иновации за продоволствена сигурност и повишаване на качеството и сигурността на храните и хранителните системи“ в Пловдив.

По думите й научните изследвания до 2030 г. ще бъдат ключа към засилване на устойчивостта и разнообразието на хранителните системи. Те ще спомогнат за решаването на проблема с разхищението на храни (1,3 млрд тона на година) и световната загуба на биоразнообразие (почти 60%).

Целевите изследвания и политики в областта на селското стопанство и биоикономиката ще помогнат за справяне с трите основни предизвикателства: жизнеспособно производство на храни в отговор на нарастващото световно търсене; устойчиво управление на природните ресурси и действия в областта на климата; балансирано развитие на селските райони и техните общности.

„Устойчивите земеделие и хранителни системи следва да осигуряват работни места и достойни доходи в селските райони и по цялата верига на стойност, както и здравословна храна и различни други стоки и екологични услуги за всички. Когато говорим за продоволствена сигурност, не може да не адресираме проблема с хранителните отпадъци. Ако не бъдат предприети действия за намаляване на загубите на храни и хранителните отпадъци през веригите на доставки, се предвижда до 2020 година разхищението на храна да нарасне с 40% или 126 млн. тона“, подчерта Василева.

„Вярвам, че само чрез подобряване на координацията между усилията в областта на изследванията и иновациите и на връзките между дейностите, финансирани на регионално, национално и европейско ниво, ще можем да се справим по ефективен начин с предизвикателствата, пред които се изправени различните политики, свързани със земеделието и храните”, категорична бе заместник-министърът.

Конференцията Храни 2030 – изследвания и иновации за продоволствена сигурност и повишаване на качеството и сигурността на храните и хранителните системи“ се провежда на 14 и 15 юни 2018 г . в Аграрен университет Пловдив. Събитието се организира от Министерството на образованието и науката на България, с подкрепата на Европейската комисия и Община Пловдив.

Участие взеха европейският комисар по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис, заместник министрите на образованието и здравеопазването Иван Димов и Светлана Йорданова, професор Христина Янчева, ректор на Аграрния университет в Пловдив, който е и домакин на събитието.

 

Leave a Comment