Био пчеларска ферма „Място за ангели“ или Владо по Пътя

Владимир Владимиров благодари на пчелите, когато го ужилят, и вярва, че каквото и да му се случи, е все за добро

биоферма място за ангели

Картина №1: Пия билков чай от лайка с мед, а около мен кръжат ангели, заети с делото си да направят земята по-щастливо място. Съвсем наблизо тече бърза планинска река, въздухът е бистър и тревисто ароматен, поляната е като ненадминато изтъкан килим, изпъстрен с бели, сини и жълти шарки. А птичите песни са такива, каквито човек чува само когато е в тишина и в мир със себе си. Чува се и прибоя на небето. Няма никакво съмнение, че тук е раят – автентичен и оцелял отпреди милиони години, когато Адам и Ева са били невинни.

Картина 2: Пия билков чай от лайка с мед, а около мен кръжат пчели, които може би ще ме ужилят. А може би не, но така или иначе, поемам огромен риск и ми е нервно. Защото точно вчера една пчела ме обезобрази след като ме ужили точно под носа. Снощи устата и бузите ми се надуха като крива поничка, днес отокът се качи под очите и е толкова голям, че дори си го виждам. И вместо да се пазя, дойдох право в бърлогата на зверовете. Вярно, птици се обаждат и шуми река, а поляната е бяла, тук-там с друг цвят. Обаче ще вали. Небето е сиво.

Владимир ВладимировВ сивото ежедневие, в които дните са едно и също кълбо, което денят навива сутрин и разпуска вечер, пчеларят Владимир Владимиров е като пътека, по която не си вървял.

Той е нарекъл пчелина си край село Храбрино Био пчеларска ферма „Място за ангели“ и това име не е находка на рекламен агент. Не, уловил го е във въздуха, когато е огледал поляната и дърветата край река Тъмрешка.

пчелни кошери от био фермата на ВладоТук има 91 пчелни семейства, от които засега 78 са сертифицирани като био, но де факто всички са такива. Чисто био, защото пчелите си имат достатъчно прашец и нектар наоколо. Селото е полупланинско и в землището му няма мащабно конвенционално земеделие. Владо предпазва пчелите от естествените им вредители с настройки от пелин, с етерични масла и други природни средства. Той е от тези биологични производителите, за които не останаха европейски субсидии по мярка 11 от Програмата за развитие на селските райони, тъй като фермата му е сертифицирана след 2016 г. Ядосва се, но не чак толкова, защото вече е на Пътя. „На кой път?“ – питам.

„Пропуснах много години в живота си, докато разбера, че всичко, което ми се случва, е за добро. Без изключение“, абсолютно убеден казва пчеларят. Малко по-късно, докато показваше как е устроен кенийския кошер, няколко пчели го нажилиха по врата, което го накара широко да се усмихне, нищо че боли. „Пчелната отрова е лекарство. Досега не съм видял пчелар с бастун“, обяснява Владо и благодари за ен-ти път на пчелите-ангели. Казва още, че пчеларите за съжаление консумират по-малко пчелни продукти от клиентите си, но за сметка на това получават безплатно нещо, до което потребителите нямат достъп: ужилвания и въздуха в кошера. Защото пчелните семейства поддържат най-оптималната влажност на въздуха вътре и освен това той е пълен с прашец, така както е било някога в рая.

Ужилен, но усмихнат

Ужилен, но усмихнат

По Пътя нищо не е случайно, той е изпълнен със знаци, които ти показват откъде да минеш, кое да заобиколиш, споделя пчеларят.

Преди по-малко от 10 години Владо, който няма 40 години, изглежда на 30, а се чувства на 17, е видял съвсем ясно целта – да направи био ранчо с цел здравен и културен туризъм. В него ще има къщи от кирпич, юрти и други постройки, както и кът за хранене с огнища. Градина също така. Ще идват на лагер деца с единственото условие да не носят мобилни устройства. И ще си тръгват по-различни и по-щастливи. Само че – замислил се той, докато оформял картината на целта си – що за био ранчо ще е, ако в него няма пчели? Така му просветнало откъде трябва да тръгне.

Пчелите, казва човекът, са от времето на Сътворението. Те живеят вече 135 милиона години и са най-старите живи създания на планетата. През цялото време са изпълнявали мисията си към зеленото царство, за да има живот на земята.

За да изпълнява пълноценно пчеларската си дейност, Владо изкарал лекционен курс по пчеларство в Аграрния университет. После получил практически уроци от възрастен пчелар от Пловдив. Направил си сам няколко кошера – кенийски тип, и ги населил със семейство, което му подарил стария пчелар. Първият му пчелин бил в село Сърнегор, Брезовско.  Със съжаление разбрал, че трябва да напусне мястото, тъй като според общинска наредба нямал право да отглежда повече от 10 пчелни семейства в населено място.

Владо показва кенийския кошер

Владо показва кенийския кошер

В търсене на убежище за новия пчелин, той неслучайно попаднал на имота от десетина декара до Храбрино, където се устроил под наем през 2015 г.

Тъй като не изпуска от око крайната си цел („до която ще стигна рано или късно“ – казва Владо), той упражнява още две-три дейности. Лектор е по теми за личностно развитие, занимава се с мрежов маркетинг, познават го още и като най-усмихнатия шофьор на такси. Разказва, че успява с ентусиазъм и енергия да върши всичко, защото знае как да постигне  баланс – духовен, социален и здравен. Стигнал е до извода, че за да бъде цялостен, трябва да прави три неща: да живее в наслаждение, да се стреми да придобива нови умения и да е в полза на природата и обществото.

Медът на неговите ангели е от акация, липа, бъз, мащерка, риган и други билки, които не познава. Голямото му желание е да го продава тук, от поляната, на хора, които са пристигнали във фермата му, за да влязат в света на пчелите. Владо е сигурен, че има много такива мъже и жени, любопитни да надникнат в пчелните семейства, където кипи добре организиран и неуморен труд. Той ще съоръжи посетителите с пчеларско було, ще им покаже съвършените килийки на питите, където пчелите изработват меда и пергата (храната им). Ще даде на туристите да ги опитат, заедно с восъка. Ще им разкаже как е най-правилно да консумират пчелния мед, прашец, млечице и как да използват клея. Ще ги остави да се надишат на благотворния пчелен въздух, създаден от безброй трептящи ангелски крилца. Освен това ще им даде рецептата за семейно щастие и младост – чист пчелен мед плюс кокосово масло в съотношение 70 към 30 процента.

Това е желанието на Владимир Владимиров. А ако вие сте от тези любознателни хора, можете да му пишете на неговата фейсбук страница – Био пчеларска ферма „Място за ангели“, и да си уредите среща. Не знам дали ще е готов с пчеларските була и такъми, и няма съмнение, че ако ангелите му ви ужилят, ще ви заболи. Но пък със сигурност ще се срещнете с един добронамерен човек, който не се е отказал да бъде щастлив, и не е изгубил своята пътека.

поляна

 

1 Comment

  1. Дг светлина трявна каза:

    Предлагате ли индивидуални опаковки по наредбата за училищните схеми

Leave a Comment