Как да опазите лозята и овощните от най-важните болести

Какво е фитосанитарното състояние на лозята и овощните досега и как могат да бъдат опазени от икономически важните вредители оттук нататък? Това попитахме Галин Ганчев, продуктов мениджър в БАСФ. Ето препоръките на експерта:

Галин Ганчев, БАСФ

Лозя

Тази година фенологичното развитие на лозята в Северна България изпревари масивите в Южна заради климатични особености. До момента професионалистите на север от Стара планина са извършили около 4 третирания, а на юг цъфтежната фаза на лозята започна по-късно и до момента имаме около 3 пръскания. Заради по-ниските температури и мъгли в черноморския район, масивите са все още по-назад в развитието си.

Растителната защита трябва да се води превантивно, защото когато болестите нападнат лозята, вече има загуба на добив и увеличени разходи за фунгициди.

Тези, които са извършили превантивните пръскания, трябва да продължат, тъй като прогнозата за чести превалявания носи рискове от обикновена и брашнеста мана, и от сиво гниене. Културите са в рисков период до затваряне на чепката за обикновена мана, а за брашнеста мана дори и след затваряне на чепката опасността остава.

При правилно проведена растителна защита лозарите трябва до момента да са направили първото т.нар. „нулево“ третиране с Делан Про против екскориоза. При дължина на летораста 15-20 см, следва пръскане с иновативните продукти Делан Про и Серкадис  срещу двете мани. Малко преди цъфтеж БАСФ препоръчва Орвего и Вивандо като трето третиране. Когато две трети от „калпачетата“ на цъфтящия грозд са паднали, оптималният вариант е Кабрио Топ. Този продукт е ефективен срещу обикновена мана, оидиум и сиво гниене.

Оттук нататък се препоръчва Акробат Плюс срещу обикновена мана и Серкадис срещу брашнеста мана.

По време на затваряне на чепката е задължително да се третира с Орвего, защото едно от активните му вещества – Инишиум, се свързва много здраво с восъчния слой на зърната, а това е предпоставка ако патогените на обикновената проникнат вътре в чепката, те да бъдат овладяни. Надежният партньор на Орвего в тази фаза е продуктът Колис, за да се осигури абсолютна защита срещу брашнеста мана и сиво гниене.

Последното третиране при лозята е с Акробат P. Този продукт действа против обикновена мана и съдейства за по-доброто узряване на лозовите  пръчки. Узрелите пръчки предпазват лозята от измръзване при по-люта зима. Акробат P се използва 20 дни преди прибиране на реколтата.

Тъй като Акробат P съдържа и мед, той е ефективен при градушка. До 24 часа след градушка трябва да се влезе в масивите с медсъдържащ продукт, за да се калцират раничките, през които проникват инфекциите.

Опази ли се лозето от обикновена и брашнеста мана, след това има много слаб риск от появата на сиво гниене. И все пак, ако се установи, че масивът е нападнат от ботритис, трябва бързо да се приложи продуктът Кантус.

Шареният гроздов молец в момента е в летеж. Срещу този неприятел решението на БАСФ е Магеос или Вазтак Нов.

Костилкови овощни

Ранната пролет бе силно неблагоприятна за кайсии и праскови. В Силистренско към 80 на сто от кайсиите са измръзнали. Прасковите в област Сливен също са с голям процент на измръзване.

Към тях следва да се добавят и късните сортове череши, тъй като те имаха твърде кратък срок на цъфтеж – едва 3 до 5 дни. Това значително намали възможността за опрашване на плодните цветове, поради което дръвчетата с късни сортове са слабо натоварени. Плюсът в случая е, че черешите, макар и малко, ще се едри и с високо качество.

При ранните череши имаше предпоставки за нападение от ранно кафяво гниене и бяла ръжда. При късните – от късно кафяво гниене. Сега е моментът да се третира за късно кафяво гниене и бяла ръжда заради честите превалавяния, които се очаква в следващите две седмици. Предлагаме Сигнум в доза 75 гр/дка срещу късно кафяво гниене. Той е със 7 дни карантинен срок.

При сливата болестите са сходни – късно кафяво гниене и ръжда. Препоръчваме да се третира превантивно преди дъжд през юли и август със Сигнум в доза 75 грама на декар. Няма по-силен продукт у нас срещу късно кафяво гниене и ръжда. Той е успешен и при ягодоплодни и зеленчуците.

Семкови овощни

При ябълката имаше инфекции от струпясване още в най-ранните й пролетни фази. През април се позасуши, но преди три седмици отново се появи силна инфекция, предимно в Южна България. С валежите се очаква да се засили натиска от струпясване. Най-сериозният риск от болестта е до достигане на фаза „орех“ като големина на плодовете.

До момента сериозните производители на ябълки вече трябва да са третирали между 12-15 пъти. Пръска се с комбинация от системен и контактен фунгицид при редуване на химичните групи. БАСФ предлага Делан Про – 250 мл срещу струпясване. Новият продукт на компанията  – Серкадис, действа срещу струпясване и брашнеста мана. Той се употребява в доза 25 мл/дка, но е задължително да се прилага с контактен фунгицид. Друг отличен продукт срещу струпясване е Фабан в доза 120 мл/дка.

Овощарите трябва да следят и за ябълковия плодов червей. Второто му поколение в момента е в летеж. Сроковете на третиране са или когато неприятелят е в летеж, или до 10 дни след снасяне на яйцата. Срещу  плодовите червеи БАСФ препоръчва Дурсбан.

 

Leave a Comment