Стопанските птици в Пловдивско се стопиха с 40% заради мерки срещу грипа

д-р Камен Янков

Д-р Камен Янков

Стопанските птици в Пловдивска област – кокошки и водоплаващи, са намалели до 944 хиляди броя, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Камен Янков. По регистрация и уведомления общият брой на птиците в животновъдните обекти трябва да е 1 656 000, от които 1,2 милиона – водоплаващи. Именно при последните обаче е настъпила съществената редукция. Причината е в мерките, които се взимат за опазване на животните от заразяване с птичи грип (инфлуенца тип А).

От регистрираните 118 животновъдни обекта с птици, 9 са се самозатворили, тъй като не отговарят на нормативните условия. Същественото намаление на броя на птиците е заради забраната те да се отглеждат на открито. „През лятото може да са във вътрешен двор, покрит с твърд покрив и ограден с мрежа с отвори 2/2 см“, уточни д-р Янков.

Още през април т.г. за всичките 118 животновъдни обекта с птици са били направени предписания. При повторната проверка са съставени 31 акта.

Въпреки че птичият грип бе установен у нас през декември 2016 г., и досега болестта продължава да поразява ферми, макар и на вълни. Само в Пловдивска област тази година е имало 6 положителни проби за вирусната зараза. Най-голямата и модерна птицеферма в страната – на „Яйца и птици – Зора“ в с. Дончево, обл. Добрич, също бе засегната миналата седмица. Освен това и във взетите проби от птици в други областти има открити антитела, което говори, че те са преболедували без много шум инфлуенцата и че в крайна сметка вирусът е наличен.

Наскоро от Франция и Унгария се похвалиха, че са преборили птичия грип – в стопанските птици липсват антитела, съобщи д-р Янков.

Странно, но намаленият с около 40% брой птици в областта не се е отразил на работата на 4-те кланици. Заклани са 1,7 милиона тона птици и този обем работа е идентичен с данните за същия период през 2017 г. „Възможно е в края на годината, когато се колят най-много птици, да се получи някаква разлика“, предположи директорът.

 

 

Leave a Comment