Стопаните на рози, които не са регистрирани, все още могат да го направят

розопроизводители протестСтопаните на насаждения с маслодайни рози, които не са регистрирани като земеделски производители, все още имат шанс да извършат регистрация и така да се възползват от националното и европейско подпомагане. От Министерството на земеделието, храните и горите съобщиха вчера, че към бранша ще бъде разпределена помощта de minimis с бюджет от 2,2 милиона лева. За нея могат да подадат заявления от 2 до 13 юли единствено регистрираните земеделски производители. Размерът на ставката ще стане ясен след като се разбере броя на кандидатите. Помощта ще е според площта на градините с маслодайни рози.

Регистрацията като земеделски производител става бързо, увериха от областната земеделска дирекция в Пловдив. Стопанинът попълва в съответната общинска земеделска служба анкетна карта и представя документи за собственост или наем на земята. От областната дирекция в пловдив пък получава зелен картон.

От областната дирекция добавиха, че регистрираните по Наредба 3/1999 г. земеделски производители, които са пропуснали да направят пререгистрация до 9 юни, не могат да очакват подпомагане.

Прочети още: Какви осигуровки ще плащат земеделците през 2018 г.

Регистрираните земеделски производители могат да се осигуряват само за част от годината

Leave a Comment