Животновъди са против орязването на бюджета за обвързана подкрепа след 2020 г.

Мария Степанчева

Мария Степанчева

Бюджетът за обвързана подкрепа през новия програмен период няма да е 13% от директните плащания – за плодове, зеленчуци и стопански животни, плюс 2% за протеинови култури. Новата формула ще е 10 + 2%. Това бе фрагмент от представянето на новата обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г., което бе организирано от българското представителство на Европейската комисия. Във форума взеха участие Марио Милушев, директор в ГД „Земеделие“ в ЕК, зам.-министърът на земеделието Вергиния Кръстева и експерти.

След представянето на основните моменти в следващата ОСП, в минутите за дискусия думата взе председателката на биволовъдната асоцияция Мария Степанчева. Тя направи забележка, че животновъдството не е засегнато в представянето и се спря на новата формула 10 + 2% обвързано подпомагане в следващия програмен период. Степанчева обяви, че новият процент, с който ще се подпомагат стопаните, които отглеждат плодове, зеленчуци и животни, представлява отстъпление от постигнатото за този програме период. Намалението с 3% на обвързаните плащания ще заличи сектор Животновъдство, тъй като и в момента доста ферми затварят, продавайки животните си.

Марио Милушев поясни, че в настоящия програмен период средният процент на обвързаната помощ за държавите, членуващи в ЕС, е 10 +2 и именно той е послужил за база за след 2020 г. Милушев поясни, че българската позиция по този въпрос може да бъде обявена при дебатите.

Степанчева смята също така, че обявеният таван на подпомагане от 100 хил. евро, който обхваща директните плащания по всички схеми от Първи стълб, в това число и обвързаното подпомагане, е неразумен и е удар срещу ферми, които имат по 1000 животни.

Представянето на новата ОСП и последвалата дискусията може да витите на запис ТУК.

 

Leave a Comment