Таванът на директните плащания от 2021 г. на практика ще е 81 250 евро

Общо 32% от бюджета на Първи стълб може да се прехвърли към ПРСР, съобщиха от ЕК представянето на новата ОСП

Таванът на директните плащания за земеделието през следващия програмен период всъщност няма да е 100 000 евро, обясни днес при представянето на новата ОСП Галин Генчев от ГД „Земеделие“ в Европейската комисия. Представянето бе организирано за от българското представителство на ЕК.

Генчев поясни, че при определяне на размера на субсидиите ще има регресивно намаление. Така, сумите между 60 и 70 хил. евро ще бъдат намалени с 25%, между 75 и 90 хиляди евро – с 50 на сто, между 90 и 100 хил. – със 75%.

Прочети още от същото събитие: Животновъди са против орязването на бюджета за обвързана подкрепа след 2020 г.

В този случай таванът на практика пада до 81 250 евро за стопанство като подпомагането изключва разходите за деклариран и недеклариран труд.

Освободеният ресурс ще може да се използва според решението на държавите за извършване на преразпределително плащане или да се насочи за подпомагане на младите фермери.

Галин Генчев обясни, че всяка страна – член на ЕС, в това число и България, ще може ако пожелае да определи различни ставки за различните региони.

Компютърна снимка от представянето на ОСП 2021-2027 Компютърна снимка от представянето на ОСП 2021-2027

Компютърна снимка от представянето на ОСП 2021-2027 

Преди това директорът в ГД „Земеделие“ Марио Милушев съобщи, че новата ОСП предвижда възможността да бъдат прехвърляни от Първи (директни плащания) към Втори стълб (ПРСР) до 15% от бюджета, което е валидно и за прехвърляне от Втори към Първи стълб. Допълнителни 15% от бюджета на директните плащания могат да бъдат насочени към екологични мерки от ПРСР. Още 2 на сто могат да бъдат взети от Първи стълб, за да се увеличи подпомагането на младите фермери.

През следващия програмен период България ще разполага със 7,7 млрд. евро, от които директните плащания ще са 5,5 млрд., средствата за ПРСР ще са 2 млрд. (виж таблицата горе), а 200 млн. евро ще са за пазарни мерки.

Анализите на Европейската комисия показват, че средно за ЕС 47 на сто от доходите на земеделците идват от подпомагането по ОСП. За периода 1980-2016 г. загубите, свързани с климатичните промени, непрекъснато нарастват.

Leave a Comment