Документ от 1887 г. стана аргумент на Сакскобургготски за двореца в Кричим

Дворецът в Кричим

Върховният касационен съд допусна ново дело за резиденцията в Кричим

Върховният касационен съд (ВКС) допусна за разглеждане молбата на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок за възобновяване на делото за собствеността на царската резиденция „Кричим“. 

Три съдебни инстанции решиха единодушно, че Интенданството към Н.В.Царя, което е собственик на имота, е държавно учреждение, а не частна царска канцелария и го оставиха в ръцете на държавата. Миналата година излезе окончателното решение на съда осносно претенциите на наследниците на Фердинанд. 

Възобновяването на делото сега се базира на документ от 1887, представен от адвоката на Сакскобургготски Ели Христова.Тя е представила пред ВКС протокол от заседание на 5-то Обикновено народно събрание, на което се обсъжда статутът на секретаря на княз Фердинанд – дали той се води държавен чиновник и дали едновременно с това може да бъде и депутат.

От документа става ясно, че народните представители са приели, че секретарят на монарха може да бъде техен колега, тъй като получавал заплатата си от личните средства на монарха, а не от държавния бюджет. 

От това обстоятелство защитата на наследниците на княз Фердинанд прави извода, че Интендантството на Цивилната листа на Н.В.Царя всъщност представлява частна канцелария, а не държавно учреждение, както приеха три поредни съдебни инстанции. 

След като молбата на Сакскобургготски и сестра му вече е допусната за разглеждане, тричленният състав на съда с председател Красимир Влахов и докладчик Емануела Балевска трябва да прецени дали новопредставеният документ е достатъчно основание за възобновяване на делото. 

Съдебната история с двореца „Кричим“ започна в средата на 2008 година, когато Симеон Сакскобургготски и сестра му заведоха дела срещу държавата в Пловдивския окръжен съд за собствеността върху имота.

Leave a Comment