Министърът ще обсъди с браншовици тавана на плащанията и проектозакона за розите

Румен Порожанов, жътваЗемеделският министър Румен Порожанов ще обсъди с представители на браншовите организации предложения от Европейската комисия таван на директните плащания по Първи стълб на 26 юни, вторник. Това съобщи той вчера при официалното откриване на жътвената кампания край село Жельо войвода, област Сливен. Както вече бе съобщено, ЕК предвижда максималния размер на субсидиране по Първи стълб за едно стопанство да е 100 000 евро.

При представяне на вижданията на ЕК за следващия програмен период на 20 юни, бе съобщено, че на практика таванът няма да е 100 хиляди евро, а 81 250 евро, тъй като ще има регресивно процентно намаляване на субсидиите. Сумите между 60 и 70 хил. евро ще бъдат редуцирани с 25%, между 75 и 90 хиляди евро – с 50 на сто, между 90 и 100 хил. – със 75%.

Отново на 26 юни ще бъде обсъден в земеделското министерство и проектозаконът за маслодайната роза.

При откриване на Жътва 2018 г. Румен Порожанов отбеляза, че над 88% от посевите с пшеница са в добро и много добро състояния, а очакваната реколта е над 6 млн. тона. Площите с пшеница у нас са около 11,5 млн. дка, от ечемик -1,150 млн. дка, а от маслодайна рапица – 1,850 млн. дка.

Министърът очаква пшеницата да е с високо качество и с безпроблемно реализиране,  особено при проблемите с климатични условия в Украйна и Русия. Пропадналите площи с пшеница и ечемик у нас заради лошо време са под 0,1%, а при рапицата – 0,3%.        Изкупните цени в момента са малко под 300 лв. за тон пшеница, фючърсите за септември са над 350 лв. за тон, а тези за декември се очаква да бъдат още по-високи.

Leave a Comment