Еньовден е! Природата ликува, слънцето се къпе

природаДнес е Еньовден – магическият празник на Слънцето, билките, водата и лечебната сила на природата. Еньовден е най-дългият ден в годината. днес Слънцето изгря в 5:45 и ще залезе след почти 13 часа и половина.

Днес Църквата празнува рождеството на Йоан Кръстител.

Рано сутрин на Еньовден слънцето трепти и плува. Според народните поверия човек трябва да погледне през рамо сянката си. Ако е цяла – се вярва, че ще е здрав. Денят е и патронен празник на билкарите и лечителите.

На този ден се берат билки – 77 срещу 77 болести.

На Еньовден народът казва, че водата в росата, реките и кладенците има лечебна мощ, защото слънцето се е окъпало в нея. Ако се измиеш в такава вода, се прощаваш с болестите си и тя те пази цялата година здрав.

Прочети още: „Мъдрият не боледува“ – мотото на Фестивала на билките в с. Младен

Според народната вяра от този ден слънцето започва да умира, а годината да клони към зима. Казва се, че свети Еньо „облича калшника (кожуха) и отива да доведе зимата“. С култа към слънцето е свързано и паленето на обредни огньове, което, между другото, е характерно за цяла Европа.

На Еньовден се гадае за здраве, женитба и плодородие. Еньовденските гадания се извършват в обичая надпяване на пръстен (или китка), който наподобява Ладуването, а в Югоизточна България и в някои райони на Североизточна България гаданията се разгръщат в обичая Еньова буля.

Имен ден празнуват Енчо, Еньо, Йоан, Йоана, Яна, Янаки, Яне, Яни, Янина, Янка, Янкул, Янчул.

Днес Фондация Пловдивски Културен Институт ще бъде домакин в отбелязването на Международния ден а йога, който бе на 21 юни. За да могат повече почитатели на мъдростта на Индия да се потопят в йога практиките, бе решено празникът да се отбележи в почивния съботен ден.

Leave a Comment