Преди 109 г. се ражда Димитър Димов, за да разкаже за трагичната любов

Димитър ДимовНа 25 юни 1909 г. се ражда изключителният Димитър Димов. В най-популярните си романи – „Тютюн“, „Осъдени души“, „Поручик Бенц“, той възпява трагичната любов при сблъсъка й с фанатизма, на фона на Втората световна война и испанската революция.

А професията на Димитър Димов няма нищо общо с литературата. Той е завършил ветеринарна медицина, защото е имал интерес не само към книгите, но и към естествените науки. Но още докато следва, се е отдал и на писането. Работел е като микробиолог, като участъков ветеринар, бил е на специализация в Испания, която превръща в сцена на фаталното привличане между Фани Хорн и отец Ередиа. Литературното му творчество напредва редом с научната кариера на Димов и той става доцент в Агрономическия факултет в Пловдив през 1946 г., а после и професор във Висшия селскостопански институт.

Интроверт по природа и изключително дисциплиниран, Димитър Димов реди психологическите си романи и разкази един след друг. Личният му живот е изпълнен с лед и огън. Той има три брака: с Нели Доспевска, пряка потомка на художниците Станислав Доспевски и Захари Зограф; с поетесата Лена Левчева; и накрая с преподавателката по пиано Лиляна Бушева, която е значително по-млада от писателя.

Умира на 56 години, застигнат от инфаркт на летището в Букурещ и напът за България.

Leave a Comment