Подмярка 6.4.1. ще насърчава здравните, социалните и охранителните услуги в селските райони

Няма да се финансират къщи за гости, купуване на джипове, хазарт, се посочва в насоките за „Развитие на услуги във всички сектори и други неземеделски дейности“

пред аязмото на Араповския манастирПодмярка 6.4.1. „„Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“ в направлението „Развитие на услуги във всички сектори и други неземеделски дейности“, ще насърчава най-силно проектите, които разкриват нови работни места, а също така и инвестициите в здравни и социални услуги в селските райони. Това се вижда от публикуваните в сайта на МЗХГ насоки за кандидатстване по подмярката от ПРСР 2014-2020 г.

Бюджетът за процедурата е 40 млн. евро (78 232 000 лв.), от които над 15 млн. лв. са определени за проекти за социални грижи за настаняване на възрастни лица и за днвни грижи за малки деца. Останалата сума (62 585 600.00) ще бъде финансова помощ за разнообразни дейности. В насоките обаче ясно се поставя акцент върху здравните и социални грижи. Откриването на лекарски и стопатологични практики за възрастни и деца, както и фармацевтичните услуги, създаването на домове за настаняване на възрастни хора и за дневни грижи за деца, получават приоритетен брой точки – 30. Поощрява се също така разкриването на нови работни места, като за всеки нов служител се дават по 3 точки, но не повече от 30.

По 20 точни получават проекти, свързани с Техническо обслужване и ремонт на автомобили; Ремонт и инсталиране на машини и оборудване; Дейности по охрана и разследване; Спортни и други дейности, свързани с развлечения и отдих.
Дава се предимство на микропредприятия с 3-годишна история.

Максималният брой точки при оценяването е 137. Подпомагат се проекти, които са получили минимален брой от 40 точки по критериите за подбор.

Финансовата помощ за одобрени проекти на едно и също предприятие  не може да надвишава левовата равностойност на 200 000 евро за период от три бюджетни години (две предходни плюс текущата година) при спазване на условията на чл. 3, параграф 2, 3 и 4 от Регламент (ЕС) № 1407/2013.

За одобрени проекти на кандидати осъществяващи автомобилни товарни превози за чужда сметка или срещу възнаграждение, финансовата помощ не може да надхвърля левовата равностойност на 100 000 евро на помощта за период от три бюджетни години (две предходни плюс текущата година). Тези условия не се прилагат спрямо проекти на кандидати осъществяващи автомобилен пътнически транспорт, съгласно чл. 3, т. 2 и 3 от Регламент (ЕС) № 1407/2013.

Ако дадено предприятие изпълнява автомобилни товарни превози за чужда сметка или срещу възнаграждение, както и ако извършва други дейности, за които се прилага таванът от 200 000 EUR, този таван се прилага за предприятието при условие, че същото гарантира аналитично счетоводно отчитане на подпомагането за дейността така, че помощите за дейността по автомобилни товарни превози не надвишават 100 000 EUR и че помощите de minimis не се използват за придобиване на товарни автомобили съгласно чл. 3, параграф 3 от Регламент (ЕС) №1407/2013.

Минималният размер на допустимите разходи за един проект е левовата равностойност на 10 000 евро.

Максималният размер на допустимите разходи за един проект е левовата равностойност на 600 000 евро.

Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ за одобрени проектни предложения е в размер до 50% от общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи.

Кандидати могат да бъдат земеделски стопани или микропредприятия, регистрирани като еднолични търговци или юридически лица по Търговския закон или Закона за кооперациите.

Кандидатите трябва да имат седалище/клон със седалище на територията на селски район.

В случай, че кандидатът е земеделски стопанин, той трябва да е регистриран като земеделски стопанин съгласно Наредба № 3 от 1999 г. Минималният стандартен производствен обем на земеделското стопанство да е над левовата равностойност на 8 000 евро. Да е получил най – малко 50 на сто за предходната финансова година приходи от земеделски дейности или участие и подпомагане по схемата за единно плащане на площ, включително приход от получена публична финансова помощ, директно свързана с извършването на тези дейности, или приход от преработка на земеделска продукция, директно свързани със земеделски дейности, или получена публична финансова помощ;. Да  е  микро, малко или средно предприятие, съгласно чл. 3 от ЗМСП.

В рамките на процедурата не се финансират инвестиции насочени към дейности, които се финансират по подмярка 8.6 „Инвестиции в технологии за лесовъдство и в преработка, мобилизиране и търговията с горски продукти“.

Няма да се допускат проекти за хазарт, финансови услуги (в т. ч. извършването и предоставянето на платежни услуги), инвестиции, свързани с електронни пари (вкл. генериране на криптовалути), голф, лов и риболов, сектори и дейности, определени за недопустими в Регламент (ЕС) № 1407/2013, производство на енергия от ВЕИ за продажба.

Безвъзмездна финансова помощ няма да се предоставя за финансиране на разходи, които вече са финансирани със средства от ЕСИФ или чрез други инструменти на Европейския съюз.

Няма да се финансират проекти, за които има постановен административен акт по реда на Закона за опазване на околната среда и/или по чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие.

Недопустимо е подпомагането на физически започнати и/или извършени преди подаване на проектното предложение обекти.

Инвестиции за закупуване на превозни средства – пътни превозни средства, въздухоплавателни средства, плавателни съдове и плавателни средства, моторни превозни средства, четириколесни моторни превозни средства, автомобили, мотоциклети, мотопеди, трактори, самоходна земеделска и горска техника, ремаркета, полуремаркета и велосипеди също са аут.

Одобреният проект се изпълнява в срок до 24 месеца от датата на подписването на административния договор за предоставяне на БФП с ДФЗ-РА, се посочва в насоките. Одобреният проект се изпълнява в срок до 36 месеца от датата на получаване от бенефициента на уведомително писмо с решението за съгласуване/отказ за съгласуване на последната по време обществена поръчка за избор на изпълнител по проекта за бенефициенти, които се явяват възложители по чл. 5 и 6 от ЗОП. Крайният срок за изпълнение не е по-късно от 15 септември 2023 г.

Leave a Comment