Срещата в МЗХГ днес – информационна. Националната помощ за животни пада (допълнена)

На 18 юли във Велико Търново организациите ще представят позициите си

животниДнешната следобедна среща на браншовиците с ръководството на аграрното министерство (МЗХГ) е била повече информационна, отколкото дискусионна. Това съобщиха пред Агро Пловдив участници в нея. Министър Румен Порожанов е представил основните параметри в следващата ОСП – бюджети по двата стълба, предложените от ЕК тавани на директните плащания, намаления процент обвързана подкрепа и други.

Вълнение сред животновъдите е предизвикала новината, че през следващия програмен период преходната национална помощ ще отпадне. Същото се отнася и за тютюна.

„Знаехме, че тази помощ ще продължи до 2020 г., но сме имали и уверения, и надежда, че тя ще бъде продължена под друга форма“, коментира животновъд.

Венцислав Върбанов от АЗПБ е предложил нова среща с ясни предложения на браншовите организации, която да се проведе на 18 юли във Велико Търново.

Министър Порожанов е обявил, че след като е запознал земеделската общност с предложенията на ЕК, „топката“ вече е в нейно поле. Различните сектори трябва да намерят общ език, за да може страната да излезе с план, който обединява позициите на всички участници в земеделието. „Трябва да се направят разумни компромиси от организациите. Тези, които са били силни досега, да отстъпят пред по-слабите сектори. А за животновъдството има откъде да се намерят пари, които да компенсират отпадането на преходната национална помощ“, заяви след срещата Бойко Синапов, животновъд и съветник на министъра.

Чавдар Маринов, председател на Българската асоциация на организациите за плодове и зеленчуци, е прочел на срещата 13 искания на сектора. Едно от тях е планов прием по ПРСР, който да касае само производителите на плодове и зеленчуци. Според него обвързаната подкрепа за сектора в момента е абсолютно недостатъчна, дори е обидно ниска.

„На срещата колегите сравняваха кой сектор какви пари е получил. Не трябва да се сравняваме, нужен ни е арбитър, който да намери баланс. На 18 юли в Арбанаси всеки ще тегли чергата към себе си, затова министърът трябва правилно да прецени състоянието на всеки сектор и да направи справедливо предложение към ЕК“, каза Маринов.

Браншовите организации от Плодове и зеленчуци ще имат преди това среща с министър Порожанов на 3 юли, на която отново и по-подробно ще изложат вижданията си за следващата ОСП и как тя трябва да се приложи в България.

 

Leave a Comment