Публичните дружества за земеделска земя ще могат да купуват имоти в чужбина

Промени в закона предлагат дружествата със специална инвестиционна цел да могат да инвестират в други предприятия с до една трета от активите си

изорана ниваДружествата със специална инвестиционна цел (ДСИЦ), които основно се занимават със закупуване, преотдаване под наем или аренда, и продажба на земеделска земя, ще могат да инвестират в други държави в ЕС или такива извън ЕС, които принадлежат към Европейското икономическо пространство. Това е част от промените в Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за ДСИЦ. Той е внесен в Народното събрание от група депутати, сред които Делян Добрев и Менда Стоянова, на 20 юни. Освен уеднаквяване на нашето с европейското законодателство, целта на промяната е да се разширят инвестиционните възможности на тези дружества, чиито акции се търгуват на Българската фондова борса.

Друга промяна разрешава на ДСИЦ да откриват сметки и в други банки извън банката депозитар. Става въпрос за разплащателни сметки в банки, от които съответното дружество е получило кредит.

Законопроектът предлага да отпадне задължението за извършване на оценка на притежаваните от тези публични дружества активи при определени обстоятелства. Вносителите на документа посочват, че тъй като в България не съществува официален национален индекс на цените на недвижимите имоти, ДСИЦ са задължени веднъж или при по-висока инфлация два пъти в годината да извършват преоценка на активите, заплащайки на лицензирани оценители. Това ги вкарва в разходи, които често пъти са по-високи от рентите, които получават при отдаване на актива. Предложението е да се преоценяват само активи, чиято стойност е над 2% от всички активи на дружеството.

Проектозаконът дава възможност на ДСИЦ да участват в проекти за развитие на недвижими имоти или в покупка на големи обекти от недвижими имоти чрез създаването на Special purpose venture (предприятия със специално предназначение). Тези предприятия могат да са обединения на няколко юридически лица. ДСИЦ ще бъдат задължени да разпределят 90% от печалбата си от тези предприятия като дивидент за акционерите. Те могат да инвестират до една трета от активите си.

Друга възможност, която дава законопроектът, е ДСИЦ да излязат от режима, в който са, но да продължат да съществуват като публични дружества, ако акционерите решат това. В момента ако дружество със специална инвестиционна цел престане да бъде такова, се пристъпва към ликвидацията му.

В проектозакона е посочено, че той не е променян съществено от 2003 г. досега.

Leave a Comment