Нови сортове пшеница пребориха стандарта „Садово 1“

Институтът в Садово представи уникалните си разработки на празника на фермера
проф. Сийка Стоянова, Садово

Директорът проф. д-р Сийка Стоянова поздрави гостите с двойния празник

Нов сорт зимна  пшеница – „Николай“, пребори по добив най-масово отглеждания в Южна България „Садово 1″. Любопитно е, че и двата сорта са създадени от проф. Дора Бояджиева, наричана още „доайен“ на Института по растителни генетични ресурси „Константин Малаков“. В днешния празник, когато научното учреждение празнува 140 г. от раждането на патрона си, авторът проф. Бояджиева представи пред фермери и колеги „Николай“ и „Никибо“. „Празникът на фермера“ събра около стотина гости, които се запознаха с 30-те нови сорта на 8 вида култури, засяти в опитното поле на  Института. Те бяха примествани от директора проф. Сийка Стоянова, която честити на всички Световния ден на биоразнообразието.

Сортът „Николай“

„Николай“ е одобрен от Държавната сортова комисия в края на 2012 г. Основната характеристика, която комисията дава на сорта, е „изключително продуктивен“. Добивът от него е с 13.4% по-висок от този на еталона „Садово

проф. Дора Бояджиева - Садово

Създателят на 2-та нови сорта проф. Дора Бояджиева

1″, посочи проф. Бояджиева. Посоченият процент се равнява на 97 килограма от декар по-висок добив.

„Николай“ е с по-ниско стъбло, устойчив е на полягане, класът му е неронлив, показва добра устойчивост на студ, изброи авторът. Средният добив от новия сорт, на база 3-годишното му засяване, е 816 кг/дка. (Тук управителят на института Иван Алексиев вметна, че почвените условия на Садово не са идеални за пшениците, което означава, че при по-богата земя сортът може да роди значително повече – б.р.) Проф. Бояджиева добави още, че „Николай“ е с хектолитрова маса 80 хл/кг, а съдържанието на протеин в зърното е 15.5%. Теглото на 1000 зърна е 42 грама. Новият сорт показва висока устойчивост

сорт пшеница Николай

Новият сорт „Николай“

към ръжди и толерантност към брашнеста мана.

„Никибо“ 

„Никибо“ – отново на проф. Бояджиева, е признат от Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и сортоподдържане в началото на 2013 година. Той е по-слабо продуктивен – 792 кг./дка. „В него има английска кръв, поради което и вегетацията му е с 1-2 дни по-продължителна. Стъблото му е с 10 см по-късо от това на сорта „Прелом“, което го прави устойчив на полягане. Теглото на 1000 зърна е 44 грама. „Никибо“ е изключително студоустойчив.

Най-високодобивният нов – „Гизда“

Авторът на най-високодобивният нов сорт зимна пшеница – „Гизда“ е доц. Гинка Рачовска, която бе възпрепятствана

опитно поле на Садово

На опитното поле на института

да присъства на празника. Сортът е признат от ИАСАС миналата година. В данните за „произход на Гизда“, е посочено, че е получен при третиране на сухи семена от сорта „Победа“ с химичния мутаген натриев азид в концентрация 1mM.

Характеристиката на „Гизда“ показва, че средният ѝ добив е 834 кг/дка и това е резултат от 5-годишно отглеждане  и измерване. Докато „Николай“ и „Никибо“ са годни за самостоятелно хлебопечене, за „Гизда“ се казва, че зърно е „средно по сила“. Новият сорт е устойчив и на суша, и на студ, а също така и на полягане. Има средна издържливост на ръжда и брашнеста мана.

След представянето на трите сорта обикновена зимна пшеница, проф. Бояджиева обясни, че Институтът в Садово осигурява пшенични семена за около 30 процента от националните посеви. Масово предпочитаният от производителите сорт е „Садово 1“, въпреки че той е създаден още през 1973 г.

посев от лимец

Посевите от еднозърнест и двузърнест лимец предизвикаха интереса на гостите

Днес „Садово 1“ е национален стандарт заради изключителните си качества.  Запитана за това какъв е средният добив от сорта-еталон, проф. Бояджиева възкликна: „Толкова е трудно да се отговори! При нас в Садово той ражда 500-600 кг/дка, но от него в Чехия са добивали и 1135 кг/дка. В района на Генерал Тошево е стигал над 900 килограма.“

Проф. Бояджиева съобщи, че в страната се отглеждат предимно български сортове пшеница. Някои от тях – например „Момчил“ на Института в Садово, вече се използва все по-масово в Турция. „Да, в района на Одрин всички го знаем“, потвърди гост от Турция.

Leave a Comment