В Закона за рибарството удължиха срока за деклариране на договорите за наем до 31 юли

земя, подготвено полеВ обнародваните в Държавен вестник от 3 юли 2018 г. промени в Закона за рибарство и аквакултури, са залегнали спешните промени в Закона за собствеността и ползването на земеделската земя (ЗСПЗЗ). В заключителните разпоредби на закона се посочва, че срокът за декларирането на договорите за наем в общинските земеделски служби се променя до 31 юли вместо до 22 юни, както беше досега. Така земеделците вече разполагат с нужното време да изпълнят указанията, направени с измененията на ЗСПЗЗ от 22 май тази година. 

За да се случи това, от Националната асоциация на зърнопроизводителите заплашиха с протести, а министърът на земеделието Румен Порожанов спешно изпрати свое становище и предложения до аграрната комисия в Народното събрание. 

Търпи изменения и досегашният текст, залегнал в § 10 (1) от ЗСПЗЗ: „Договор за наем на земеделска земя, сключен до датата на влизането в сила на този закон, при който не са спазени изискванията на чл. 4а и , може да бъде потвърден от собственика с декларация с нотариално удостоверен подпис, придружена с копие на договора. Когато имотът е съсобствен и е сключен за срок над една година, декларацията се подава от съсобственика или от съсобствениците, притежаващи повече от 25 на сто идеални части от съсобствения имот, или от лице, упълномощено от тях с нотариално заверено изрично пълномощно“. Промените са: „след думата „земя“ се добавя „за срок, по-дълъг от една година“, след думите „чл. 4а“ се добавя „ал. 1“, а думите „и чл. 4б“ и „и е сключен за срок над една година“ се заличават. 

§ 19 в Заключителните разпоредби на Закона за рибарство и аквакултури променя и Закона за арендата в земеделието. Промените указват, че нотариусите не удостоверяват съдържанието на договорите за аренда. Нотариусите не прилагат към нотариалното дело скиците на имота, а ги съхраняват.
 
Отменя се ал. 5 на чл. 3, която гласи: „Независимо от договореното от страните по договор за аренда на земеделска земя, арендаторът може да преотдаде под аренда земята или част от нея след получаване на изрично писмено съгласие от арендодателя.“
 

Leave a Comment