Промени в Закона за водата отслабват контрола върху питейната вода

жегаПромяната на Закона за водата (ЗВ) цели да отслаби защитата на питейните водоизточници в страната от замърсявания, сечи и застрояване в досегашните Санитарно Охранителни Зони /СОЗ/. Техният обхват и степен на защита ще бъде намален значително. Ето защо Сдружение Балканка внесе днес в деловодството на Комисията по околна среда и води (КОСВ) към НС Възражение срещу законопроекта, съобщават от сдружението.

Проектът налага досегашните Санитарно Охранителни Зони, с техните три пояса, да се заменят с охранителни зони и само един защитен пояс, който ще е много по-малък по обхват – очевидно в рамките на досегашния Пояс I на СОЗ или още по-малък. 

Според Балканка през последните години се оказва, че е нужно обратното – крайно необходими са спешни мерки за засилване на защитата на питейните водоизточници. В медиите непрекъснато валят новини за поредното влошено качество на питейни води, повсеместно.

Промяната на обхвата на санитарно охранителните зони в Законопроекта за водите  изисква  много промени и в други закони – ЗЗТ, ЗУТ, ЗУО, ЗДПД и пр.

Ще се променят и множество документи, които действат понастоящем, например плановете за управление на речните басейни (ПУРБ) 2016-2021 на всички РБУ (райони за басейново управление) в страната. 

Допълнително на директорите на басейновите дирекции (БД) се възлагат задължения, с които басейновите дирекции не могат да се справят, поради липсата на капацитет.

„Следователно ще възникне невъобразима административна каша, ако промените в ЗВ се въведат сега и се направи нова наредба за питейните води, в противоречие с действащите ПУРБ“, заключават от сдружението.

От Балканка предвиждат, че когато директор на БД ще определя бъдещите охранителни зони и защитни пояси, той ще бъде подложен на огромен корупционен натиск, включително и от така наречената от нас Телефонна корупция, което значи, че ще му се обади началника и ще му нареди зоната да не обхваща конкретна площ, за която има инвестиционни намерения определен човек, свързан с властта в момента! Такова нещо вероятно не може да бъде допуснато в разумните страни членки на ЕС, но у нас и сега е редовна практика.

„Накрая Ви обръщаме внимание отново, че у нас има безбройни случаи на прекалено късно установено влошаване на качеството на питейните води. И причината не е в действащото законодателство, а защото то изобщо целенасочено не се спазва – не защото е неприложимо, а заради безбройните корпоративни интереси на замърсителите. Проблемът с чистотата на питейните води е много по-зловещ, отколкото е проблемът с чистотата на въздуха, в тежко нарушение на Рамковата Директива за Водите на ЕС. Истинското нарушение е във влошените качества на водата, а не в някакви дребни административни несъответствия“, заключават от сдружението.   

Балканка информира, че е в процес на изготвяне на следваща отделна жалба до ГД Околна среда на ЕК, във връзка с нарушения на законодателството на съюза по отношение на правата на населението за достъп до чиста питейна вода. 

Leave a Comment