МЗХГ иска „Сортови семена – Елит“ЕАД да не бъде приватизирано

 За целта се предлага промяна в Закона за приватизация и следприватизационен контрол

семепроизводствоИзцяло държавното дружество „Сортови семена – Елит“ да бъде включено в забранителния за продажба списък на предприятията с над 50% държавно участие, включени в Приложение 1 към чл. 3 от Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Това предлага законопроект за промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

„Сортови семена – Елит“ЕАД е собственост на МЗХГ с капитал от 745 482 лева. Изпълнителен директор на предприятието е Росица Въчева.

В отчета на Агенцията за приватизация през 2017 г. бе посочено, че Опитна станция по сортоподдържане и семепроизводство – Бяла Слатина, която бе обособена част от „Сортови семена – Елит“ ЕАД, е продадена на публичен търг на 28.11.2016 г. за 1 680 000 лева с включен данък добавена стойност (ДДС). Купувач бе “ЛОГИ 9” ООД , гр. Бяла Слатина.

Главният мотив, поради който МЗХГ иска да запази предприятието, е, че „наличието на работеща държавна структура за семепроизводство ще бъде фактор, гарантиращ по-голяма устойчивост и стабилност на земеделското производство в страната и ще запази способността за намеса в производството и пазара на семена при необходимост, например за регулация на цените.“

Посочва се, че „Сортови семена – Елит“ ЕАД, гр. София, е единственото търговско дружество със сто процента държавен капитал, с предмет на дейност: селекционна дейност, сортоподдържаща селекция по веригата на целия производствен процес, производство, заготовка и съхранение на семена и посадъчен материал по всички звена на семепроизводствената схема и от всички култури, сортове и хибриди.

Чрез фирмата държавата ще бъде в състояние да провежда собствена политика в семепроизводството, особено по отношение на структурообразуващи култури – зърнени, житни, технически и др. Дружеството би имало особено значение при форсмажорни обстоятелства.

Посочва се, че „Сортови семена – Елит” работи с научни институти от системата на Селскостопанска академия в областта на сортоподдържането и семепроизводството, като Добруджански земеделски институт – гр. Генерал Тошево и Института по царевицата в гр. Кнежа. През стопанските 2015/2016 г. и 2016/2017 г. съвместно с Института по царевицата са произведени следните линии: МО 17 RFC – бащина родителска форма на царевичните хибриди, Кн 509, Кн 595, Кн 613 и линия ХМ 87-136 майчина родителска форма на царевичния хибрид КН 509.

Бъдещо взаимно сътрудничество с Института по царевицата може да включва извършване на заготовка на линии и стокова продукция собственост на института, съвместно производство на хибридни семена от царевица и др. полски култури, съвместна търговска дейност, общо организиране на рекламни кампании, за представяне дейностите на двете структури и др. За осъществяване на съвместните дейности дружеството разполага с материална база, която е добре поддържана и работеща.

С цел създаване и възстановяване на традиционни български сортове зеленчуци, дружеството съвместно с Института по зеленчукови култури – „Марица“, гр. Пловдив ще участва с общи проекти, а наложеното търговско име на „Сортови семена – Елит“ ЕАД, ще даде възможност тези зеленчукови семена да се продават и налагат на българския и европейския пазар.

„Сортови семена – Елит” ЕАД, успешно е развивало дейност свързана със сортоподдържащата селекция при картофите, въпреки че към момента българските сортове са под 10% от използваните в страната. Ежегодният внос, от една страна допринася за увеличаване на инфекциозния фонд и появата на редица нови болести и неприятели, както и за зависимостта на производството на картофи в България от вносителите на посадъчен материал. Връщането на дружеството към тази дейност може да се изрази с участие в съвместни проекти за селекция и сортоподдържане, възлагане на съвместно производство на български сортове картофи и тяхната търговска реализация от страна на държавното дружество.

Накрая в мотивите се посочва, че през годините е установена липса на инвеститорски интерес, въпреки че от години дружеството е в процедура на приватизация.

Leave a Comment