Дивите свине на мушка! Над 111 хиляди трябва да бъдат убити

диво прасе с малкиНад 111 хиляди диви свине се очаква да бъдат убити у нас до края на 2018 г., за да се намали популацията им наполовина. Това трябва да постигне предложената промяна в Закона за лова и опазване на дивеча, която е внесена в парламента. С нея се вдигат ограниченията за ловуване на дива свиня. След гласуване на законопроекта, хайки за тези животни ще могат да се правят всяка сряда, събота и неделя, включително и в празнични дни, до 31 декември.

Като причина за законовата промяна се изтъква опасността от навлизане на Африканската чума по свинете, която вече е на по-малко от 200 км от границата ни в румънска територия. Болестта може да се пренесе и с дивите свине.

В мотивите се изтъква, че пополуцаята у нас е прекалено висока – по 1,0-1,1 прасе на 1 кв. км. Сметката на вносителите на законопроекта показва, че при 54 допълнителни ловни дни до края на годината, при наличието на  2 557 ловни дружинки и общо 138 078 ловни излета с по един минимален отстрел на прасе, плътността на животните ще намалее със 111 361 броя и ще достигне до 0,3-0,5 животни на квадратен километър.

Вносителите на законопроекта посочват, че подобни мерки се взимат и в други държави, и дават за пример Германия.

Leave a Comment