Каква е разликата между дамата на село, анализатора и обикновения п…?

Произход и характер на неприятното скърцане 

Автор: Георги Петров

Георги ПетровСвежо юнско утро, синьо небе и ярко слънце, след  вчерашния напоителен дъжд. Две  дами се настигат една друга по пътя за селския магазин. Правило номер едно тук е сутрин да се купи хляб, има го и следобед, но остават само смачканите хлябове, а ние не сме хора за такива неща.

Ох, вчера цял ден валя и не можах да изляза да си  полея доматите, казва едната дама на другата. Какво поливане, нали валя, истински озадачена е втората. Ох, ми нали трябва нещо да ти се оплача, ма сестро, усеща, че се е изказала неподготвена първата и веднага преминава на вариант  „Б”. Той и моят серсемин ми казваше що ти е да поливаш като вали дъжд, ама аз нали съм си свикнала да  не обръщам внимание на пияната му кратуна и нали знам какво става с неполетите домати … 

Въпросният джентълмен не е пияница.  Наистина не изпитва никакво удоволствие от труда си, но отглежда няколко овце и кози, има и лозе, копаенето на което схваща като божие наказание. Старците в кафенето му разказват какъв рай е било текезесето, работиш не работиш, плащат ти и освен това има и какво да си откраднеш, колкото ти плащат и отгоре. И той съжалява за онова време, без да е живял съзнателно в него. Винцето и ракийцата, които собственоръчно си е приготвил, собственоръчно си е изпил още до средата на април.  Истински го вълнува несекващият турнир  по табла в селското кафене и да бъде нает от селския чорбаджия на някоя  работа, да спечели някой лев и да пийне  и той като хората някое и друго  кръчмарско менте. Но не е пияница. Разликата между него и пияницата в пиенето е като между Бойко Борисов и Христо Стоичков във футбола. Освен това, докато в големите градове пияница вече е професия, по селата все още си е атестат за нередовност.  Нашият  джентълмен въобще и не подозира за ролята, която му отрежда неговата Дулцинея. Чийто вариант  „Б” също е оплакване, нали вече схванахте. Като се озовава  на тясно, дамата прибягва към класиката – каква мома за чудо и приказ бях, но попаднах на този и вижте ме сега как страдам… Ако се придържаме към реалностите, за  джентълмена неговата Дулцинея е нещо, с което е свикнал, както е свикнал с  не до там изисканата мебелировка на дома си.  Е, скърца госпожата много по-постоянно и много по–гадно, отколкото пантите на вратата, които не са смазвани от сътворението на света, но кой ще си играе сега да ги смазва…

Господата  на село по-рядко се оплакват, докато дамите са много усърдни, но и едните, и другите са убедени, че ако не се оплакваш, ще си навлечеш проклятията на завистта. Нека другите да не знаят, че не си чак толкова зле всъщност!

Защо ни беше тази съвременна селска идилия? И при не толкова внимателно вглеждане може да се открие  подтискащата прилика между селските дами и  повечето от редовните ни медийни анализатори. Лайтмотивът на  техни анализи  в последните дни е нещо като „Ох, братя и сестри, скъпи сънародници, от това съставяне на това странно правителство не можахме да си проведем още едни предсрочни избори.” Ама защо ви са пак предсрочни избори, като по всичко  категорично личи, че резултатите от тях ще бъдат същите?  Ма нали трябва нещо да ти се оплача, ма сестро,  нали това работя, нали от това хляб вадя, нали знаеш, че децата ядат всеки ден. То и моят серсемин  да питаш, ще ти каже, че при тази политическа констелация, това е правителството, което  може да се състави. Той дори смятал, че не трябва да престава нито за миг натискът на синдикатите и  гражданските организации,  за да не забрави новото правителство належащите необходимости. И опозиционните партии трябвало да не престават с критиките си, но ние медийните анализатори трябвало да поприглушим за известно време  тежките си  и страшни прокоби. Защото, ако не друго, съвсем краткото съществуване на правителството не  ни давало  никакви основания за  апокалиптичните ни прогнози. Но аз нали съм свикнала да не хващам вяра на  комунистическата, русофилската, олигархозависимата  му  и пр. кратуна…

Орешарски бил сериозен финасист и икономист, но  е политически ренегат,  ма сестро, как ще  погледнат на нас европейците? Стоянович е още по-голям   ренегат от него. Освен това е живял на семейни начала с една от министърките, а сега чака дете от друга от властта, как да живеем в държава с такъв морал на  министрите, ма сестро? А тази на младежта и спорта е еничерка, иска да ни върне в турското робство като настоява турците у нас да изучават  майчиния си език. Хайде, по-младите момчета ще ги направят еничери и  момичетата ще ги уредят  в хареми, да си живеят сито и богато, ами  кой ще храни децата на нас, попрецъфтелите.  Ех, какви отличници бяхме ние като ученици и студенти, за чудо  и приказ бяхме , но  като не сме се родили в цивилизована  страна… Ох, сестро, пак АЕЦ „Белене”, крепостни на руската олигархия ще ни правят, отклоняват ни от правилни път към Европа, западната цивилизация и статуята на свободата.

А той, българският народ, въобще и не подозира ролята на нов вид мъченик, която му отреждат  неспирно скърцащите анализатори. Той  не е пияница, не е безделник по природа, омръзнало му е да е  разиграван от алчни политици и сочен като всякакава жертва /според конюнктурта/ от скудоумни анализатори. Българсият народ  се интересува истински от тотото и мечтае да бъде нает на работа, макар и временна, да спечели някой лев и  да се почувства и той човек. Анализатор  пък е човек, който с много талант, интелектуални усилия, старания и постоянство е натрупал и непрекъснато ги актуализира познания, които му позволяват да прозре логиката на развитието в определена област на обществените отношения. Това е  според речниците.

Ако  спомена тази дефиниция в  някоя от кръчмите на Кючук Париж, ще ме попитат каква е разликата между анализатора и обикновения педераст, извинявам се за сквернословието. Просташко и в манталитета на маргиналите е да  се спори с речниците, но какъв е смисълът да влагаш талант, старания, постоянство, начетеност и пр. интелигентност, за да придобиеш анализаторски умения, каквито обикновените селски дами притежават като  вродени качества!

На тези, които по някаква причина си помислят, че това писание има нещо общо с изобилните напоследък скудоумни анализи, ще кажа, че може и да са прави, но нищо не разбират от ролята на поливките за  продуктивната вегетация на доматите.

 

Leave a Comment