Доц. Румяна Иванова: Що за болест е чумата по дребни преживни

Заболяването се разпространява най-силно в дъждовни периоди
Доц. Румяна Иванова

Доц. Румяна Иванова

Какво представлява новата за България и ЕС болест Чума по дребни преживни животни? С този въпрос потърсихме доц. д-р Румяна Иванова, преподавател в катедра „Животновъдство“ в Аграрния университет Пловдив. Доц. Иванова се отзова и подготви за нашите читатели текст за най-важното, което трябва да се знае за заболяването. 

Заболяването чума по дребни преживни животни се причинява от вирус. Няма случаи на заразяване на хора, но се нанасят сериозни икономически загуби на животновъдите поради ликвидиране на болните и възприемчивите животни, и ограничаване на възможността за търговия с животни и продукти от тях.

Източници на инфекция са болните животни, които отделят вируса със секретите от очите, носа и устата, както и изпражненията. Близкият контакт е най-важният начин за предаване на заболяването, но заразената околна среда също е фактор. Най-голямо разпространение на болестта има по време на дъждовните периоди.

Клиничните признаци се проявяват след инкубационен период от 2 до 6 дни след инфектиране. Заболяването започва с висока температуря, животните са апатични, с настръхнала козина. Скоро след това се появяват изтечения от очите, носа и устата, диария, възпалително некротични процеси по лигавиците и белодробни възпаления. По-тежко боледуват по-възрастните животни.

При констатиране на заболяването всички животни от възприемчиви видове в стопанството се умъртвяват на място, след което се изгарят, погребват на място, или се унищожават в екарисаж. Всички предмети били в досег с болните животни се унищожават, а околната среда се дезинфекцира. Мерките, които са предприемат, са забрана за отглеждането на възприемчиви животни в засегнатата територия, забрана за движение на продукти и изчакване на законодателен акт от решението на Европейската комисия евентуално за прилагане на ваксина.

Прочети още: В Истанбул започна форум на ФАО за трансграничните болести по животни

Leave a Comment