ФАО понижи ценовия индекс на зърното с 3,7%, на млечните – 0,9

За пръв път от началото на годината индексът на ФАО за храните се смъкна

комбайнНапрежението в световните търговски отношния засегна пазарите на храни, констатира в месечния си обзор за юни ФАО – Организацията по прехрана и земеделие на ООН.

За първи път от началото на годината индексът на ФАО за цените на храните падна. За юни той е с 1,3% по-нисък спрямо май и е 173,7 пункта. Намаляването се дължи главно на спадът в котировките на пшеница, царевица и растителни масла, включително соеви зърна.

Индексът на цените на зърнените култури на ФАО се понижи с 3.7% за месец юни. Цените на ориза обаче се повишиха.

Общият индекс на цените на растителните масла на ФАО намаля с 3,0% спрямо месец май до 29-месечно дъно. Цените за палмово, соево и слънчогледово масло също намаляха.

Засилване на търговските напрежение между САЩ и Китай особено силно въздейства върху експортните цени на САЩ, особено на соята, и по-силният долар може да окаже допълнителен натиск върху цените надолу.

Индексът на цените на млечните продукти, на ФАО е намалял с 0.9%, тъй като спадът на

Доилна зала в тексаска ферма

Доилна зала в тексаска ферма

цените на сиренето (заради по-големия износ на Европейския съюз и САЩ) до голяма степен компенсира покачването на цените на обезмасленото мляко на прах.

Индексът на цените на месото на ФАО нарасна с 0.3% от май, подкрепен от по-високите цени за агнешкото и свинското.

Индексът на ФАО за захарта се повиши с 1,2 на сто, обръщайки тенденцията на спад в последните шест месеца, най-вече поради опасения от сухия климат в Бразилия и отрицателното му въздействие върху производството на захарна тръстика.

ФАО очаква спад в производството и запасите на зърнени култури

ФАО също актуализира прогнозата си за световното производство на зърнени култури. В момента тя е за 2 586 000 000 тона, което е с 64,5 милиона тона или 2,4% по-малко от обема през 2017 г.

Според публикуваното днес „Резюме на предложенията за зърнени култури и търсенето на зърнени култури“, FAO понижи прогнозата си за месец май с 24 милиона тона, което отразява по-ниски прогнози за производството на пшеница в Европейския съюз, както и на пшеницата и фуражни зърнени култури в Русия и Украйна.

Според прогнозите през 2018/19 г. световното потребление на зърнени култури ще нарасне до 2 641 милиона тона.

Тъй като потреблението ще надхвърли производството, световните запаси от зърнени култури, натрупани през последните пет сезона, ще бъдат намалени с около 7% в сравнение с нивото им по време на началния сезон. Така съотношението между световните зърнени запаси и потреблението ще падне до 27.7%. Това е първият спад за четири години назад, въпреки че все още е доста надвишава историческия минимум от 20,4 на сто, регистриран в сезон 2007/08.

Очаква се спадът в запасите да бъде най-силен при царевицата, докато оризовите запаси най-вероятно ще покажат ръст за трета поредна година.

Очаква се световната търговия със зърно да бъде като цяло стабилна през 2018-2019 г., почти на нивото на рекордни показатели от 2017/18.

Leave a Comment