Китайска банка предоставя на Българската банка за развитие 1,5 млрд. евро

С тази подкрепа ще можем да финансираме много добри проекти, които досега не са имали шанс, каза Стоян Мавродиев

Споразумение между Китайската и Бълрагрската банка за развитиеКитайската банка за развитие (КБР) ще предостави на Българската банка за развитие (ББР) 1,5 млрд. евро в следващите 5 години. Рамковото споразумение между двете банки бе подписано днес в Гранитната зала на Министерския съвет.

Документът предоставя финансиране по инициативата „Един пояс, един път“. Той предвижда двустранни заеми от КБР към ББР, съвместно кредитиране, проектно финансиране, сътрудничество по фондове за дялово финанасиране, синдикирани заеми, проекти от взаимен интерес и други проекти, договорени между банките.

Китай ще предостави 2 млрд. евро на държавите от ЦИЕ, членуващи във формата „16+1“, като близо 75% от тези средства са предвидени за България.

Споразумението между двете финансови институции е част от официалната програма на Седмата годишна среща на правителствените ръководители от Китай и страните от ЦИЕ.

„Благодарение на успешното сътрудничество с китайските финансови институции ББР може да се превърне в център за инвестиционно банкиране, което ще даде шанс на много добри проекти, досега спирани или отлагани заради липса на финансиране. Ще има възможност те да бъдат реализирани и със синдикирани заеми, в които ББР да бъде само един от участниците”, обясни изпълнителният директор на българската банка Стоян Мавродиев.

Leave a Comment