179 г. от раждането на Рокфелер: От пуйките до „Стандарт оил“

На 86 г. милиардерът става поет и пише: „Отрано се научих да работя все едно играя… Бог беше добър с мен всеки ден“

Джон РокфелерНа 8 юли 1839 г. в Ричфорд, щата Ню Йорк се ражда един от най-богатите хора на земята – Джон Дейвидсън Рокфелер. С помощта на богатството му е създаден Федералният Резерв на САЩ. Рокфелер е първият и досега най-известен нефтен магнат в света. Дължи огромното си състояние на изключителната си проницателност, работоспособност и безскрупулност, тогава, когато е била необходима.

Без съмнение Рокфелер е бил гений в правенето на пари. Още от дете, когато помагал на майка си, той се заел да отглежда пуйки, да продава картофи и да отпуска заеми на съседите си. Баща му е бил с английски и немски гени, а майка му – ирландка. В семейството имало шест деца, отглеждането на които се стоварило на плещите на майката Елиза, тъй като бащата Бил се занимавал с тъмни сделки, а освен това бил неспасяем женкар, който рядко се прибирал при семейството си. За разлика от него Джон се грижел за майка си и семейството, а когато записал гимназията, станало ясно, че има дарба към математиката.

На 16-годишна възраст бъдещият милиардер започнал да чиракува в счетоводна кантора, а на 19 основал първата си фирма. Тя се занимавала отначало с разносна търговия на хранителни стоки, а по-късно – през 1863 г., Рокфелер и съдружникът приятел Морис Кларк създават първата си нефтена рафинерия. През 1865-а Рокфелер изкупува дяловете на Кларк.

На 2 януари 1870 г. милиардерът създава известната и до днес нефтената компания „Стандарт оил“. Той се заема с преработката на нефт още преди немеца Карл Бенц да разработи първия в света автомобил през 1869 г. Дали американецът е провидял автомобила в бъдещето или е знаел само най-важното – че нефтът е енергия, от която света все повече ще се нуждае, не е  ясно. Standard Oil Co. Inc. е била най-голямата петролна рафинерия в света за времето си. Противоречивата история на този нефтен тръст приключила през 1911 г., когато Върховният съд на САЩ постановява, че Standard Oil е незаконен монопол. Компанията е разбита на 34 дружества, във всяко от които Рокфелер е основен съдружник. Именно антитръстовия закон, приет от американския конгрес, го прави недостижимо богат, тъй като сборът от печалбите на всяко едно от 34-те предприятия се оказва по-голям от печалбата, която създавала гигантската нефтена компания.

Когато той дава маса пари на Републиканската партия, подкрепяйки Ейбрахам Линкълн, произнася фразата : „Бог ми даде пари и няма да се извинявам за това.“

Възходът на петролния бизнес увеличава богатството и влиянието на Рокфелер до плашещи мащаби. Предприемачът се занимава не само с преработка на нефта, но и с продажбите му. Има огромна транспортна фирма, с която превозва горивото по пътища и релси. Изкупува гори в съседство, прекарва тръбопроводи, превзема чужди фирми, заплащайки за тях с акции от „Стандарт ойл“.

През 1864 г. той намира време да се ожени за Лаура Спелман, с която имат четири дъщери и един син.

Рокфелер доживява до 97 години, а когато е на 86, започва да пише стихове. В един от тях пише: „Отрано се научих да работя все едно играя. Животът ми е дълъг и щастлив празник, пълен с работа и игри. Престанах да се тревожа по пътя и Бог беше добър с мен всеки ден.“

Leave a Comment