Том Ханкс на 61. … Когато Обама ти е приятел

BASF
Том Ханкс

Том Ханкс уж остарява

Днес Том Ханкс празнува 61-ви рожден ден. Той има привилегията да е сред незабравимите актьори. Не може да си гледал „Филаделфия“ и забравиш сцената на фона на драматичната ария на Мария Калас. „Форест Гъмп“, „Безсъници в Сиатъл“, „Аполо 13″, „Зеленият път“, „Шифърът на Леонардо“ …, филмите с негово участие са събития.

Роден на 9 юли 1956 г., в Конкорд, Калифорния, Том Ханкс започва да се изявява  във фестивала на театъра „Great Lake“ през 1977 г., като по-късно се премества в Ню Йорк. Той участва в телевизионния сериал „Bosom Buddies“, но става много по-известна, когато се снима в „Плясък“ на Рон Хауърд. След това Ханкс се снима в редица популярни и признати филми и днес е може би един от най-влиятелните и уважавани актьори в Холивуд.

Наскоро Ханкс и съпругата му  Рита Уилсън отбелязаха 30 години от брачния си съюз. По този звездната двойка е организирала парти в дома си в Пасифик палисейдс през уикенда за членове на семейството, близки, приятели, видни личности и представители на Холивуд. Сред гостите са били бившият президент на САЩ Барак Обама, медийната знаменитост Опра Уинфри, друга отдавнашна холивудска двойка – Голди Хоун и Кърт Ръсел, дъщерята на Хоун – актрисата Кейт Хъдсън и други.

Рита Уилсън има български корени.

Ето и няколко по-интересни факта за този невероятен актьор:

 • Родителите на Ханкс се развеждат, когато той е на 5 години и той и по-големите му брат и сестра са отгледани от баща им.
 • Преди да пробие като актьор, Ханкс работи като пиколо. Работата му е харесвала и той е имал възможността да носи багажа на Сидни Поатие и Шер.
 • За ролята си в „Тяхната собствена лига“ Ханкс качва 14 килограма с помощта на магазин за сладолед.
 • Той е вторият актьор, който печели два последователни Оскара в категорията най-добър актьор за ролите си във „Филаделфия“ (1993) и „Форест Гъмп“ (1994). Първият е Спенсър Трейси.
 • Астероидът „12818 Tomhanks“ е кръстен на него, когато е открит през 1996 г. Това се дължи на ролята му в „Аполо 13″.
 • Ханкс колекционира пишещи машини и е закупил над 80 от целия свят.
 • Ханкс отслабва с 23 кг. за ролята си в „Корабокрушенецът“.
 • Той е член на гръцката православна църква.
 • Ханкс се запознава с първата си съпруга, актрисата и продуцент Саманта Люис, докато е в колежа. Те се женят през 1978 г. и имат две деца – Колин и Елизабет, преди да се разведат през 1987 г.
 • През 1988 г. той се жени за актрисата Рита Уилсън, с която си партнира във филма „Доброволци“. Ханкс и Уилсън имат две деца – Честър и Труман.
 • През октомври 2013 актьорът признава, че страда от диабет тип 2.
 • В последните години Ханкс се изявява и като писател. Наскоро той издаде сборника си „Uncommon Type: Some Stories“. Сборникът съдържа 17 разказа, която разказва истории за имигранти, знаменитости, ексцентрични милиардери и т.н.

Цитати от Ханкс:

„Герой е човек, който доброволно се впуска в неизвестното.“

„Мисля, че е по-добре да се чувстваш добре, отколкото да изглеждаш добре.“

„Човешките същества правят неща поради някаква причина, дори и ако понякога това е грешната причина.“

„Направил съм над 20 филма и 5 от тях са добри.“ 

Подготви: Даниела Вълева

Leave a Comment