Китай ще изкупува между 60 и 70% от българския тютюн

сорт БасмиКитай ще изкупува между 60 е 70% от произведения български тютюн. Вече е подписана спогодбата за износ, но параметрите й тепърва ще се конкретизират. Реално заявеното количество от Китай е за 10 хил. тона. Това съобщи пред националното радио Цветан Филев, председател на Асоциацията на тютюнопроизводителите.

Китай е най-големият производител на тютюн в световен мащаб, на второ и трето място са Индия и Бразилия.

У нас тази година се очаква да бъдат произведени общо около 16 хиляди тона тютюн от всички сортови групи. От тях 8 хиляди тона са ориенталски тютюн. Филев предположи, че китайските купувачи ще търсят именно ориенталски сортове. Ако има интерес и търсене на по-големи количества от произвежданите в момента, българските производители ще се преориентират към производство на по-големи количества ориенталски тютюни, смята той.

„За да дойдат да купят тютюни, които не им трябват – това е политическо решение“, похвали правителството Филев. „Китай е необятен пазар на всякакъв вид земеделски култури, включително и на тютюн, защото са и голям потребител на тютюневите изделия.“

Председателят на асоциацията поясни, че в последните 10 години с тютюнопроизводство се занимават само най-качествените производители, които отглеждат най-качествения тютюн. „Затова съм оптимист, че ще се справим с качеството. То и сега е на ниво“, каза той.

Leave a Comment