Майсторките на лютеница от Куртово Конаре ще почерпят на Фермерския пазар в Пловдив утре

лютеница в Куртово Конаре

Жените от с. Куртово Конаре ще гостуват тази сряда, 11 юли, на Фермерския пазар на Бунарджика в Пловдив, където ще представят своята кухня и местни кулинарни традиции. Те ще нагостят посетителите на пазара с прочутата си домашна куртовска лютеница и доматена супа, с ръчно месен селски хляб и пълнени куртовски капии и ще разкажат на любопитните какво се приготвя по традиция в техните къщи, съобщи  Гергана Кабаиванова, координатор на Slow Food – Пловдив. Организацията е инициатор на вкусното събитие, заедно с партньорите от Фермерски пазар – Пловдив.

Село Куртово Конаре е прочуто със своите зеленчуци и плодове още от края на XIX век. Местният патриот Александър Димитров още тогава осъзнал, че с малкото си земя селото не може да просперира. Заминал за Букурещ и Виена, за да търси съвети и финансиране от родолюбивите българи Евлоги Георгиев и братята Никола и Сава Паница. Александър Димитров успял да купи за родното си село парна мелница за брашно, да пренесе от чужбина семена от пипер, ранни домати, коноп. Създал първата в България мелница за червен пипер и фабрика за производство на конопени въжета, със съмишленици основал и кооператив за продажба на градинска продукция.

След електрификацията през 1928 г. в Куртово Конаре инвестирали външнотърговски експортни фирми и започнали да изнасят куртовски домати за Виена. През 30-те години на ХХ век били отворени обществена консервна работилница, земеделско училище за изучаване на градинарство, лозарство и овощарство, а селото изнесло 122 тона домати. През 1960 г. Куртово Конаре отбелязало световен рекорд с набраните от овощните градини над 11 милиона килограма ябълки от сортовете куртовка, карастоянка, куртовска айвания, кавак, кандиле. И днес производството на плодове и зеленчуци в района е традиционен поминък. За десети път през септември тази година селото ще е домакин на традиционния „Куртово Конаре Фест“, на който местни майсторки приготвят лютеница, доматена супа, кьопоолу, домашни пити, предлагат розови домати.

Можете да опитате вкусните им домашни храни още на 11 юли, от 18 до 20 часа на традиционния Фермерски пазар, който се провежда всяка сряда на алеята в парк Бунарджика. Събитието е в програмата на Пловдив –Европейска столица на културата 2019.

За повече информация:

Гергана Кабаиванова, координатор на Slow Food –Пловдив: 0888 402 997

Десислава Димитрова, координатор на Slow Food: 0885 432 540

Снимки: В прикачените файлове

Leave a Comment