Без предизвестие е гласуван Законът за горивата, с който фермерите едва се разминаха

бензиностанция

Проектозаконът въобще не фигурира в седмичната програма на парламента

Без да е включен в дневния ред на Народното събрание, днес е гласуван на второ четене Законът за горивата на Емил Димитров – Ревизоро, съобщи националната телевизия. В програмата на парламента за тази седмица разглеждането на проектозакона въобще не фигурира. За днес, 11 юли, дори не е предвидено пленарно заседание.

Протести на малки търговци на горива се проведоха днес пред Народното събрание и на контролно-пропусквателния пункт при Капитан Андреево.

Проектозаконът, който дори вицепремиерът Валери Симеонов нарече лобистки, в първоначалния си вариант бе включил в обхвата си и земеделските производители. Единствено заплахата за национален протест със земеделска техника го спря, още повече, че и премиерът се намеси.

Депутатите успокояват пред БНТ, че за малките фирми, които търгуват с горива, са направени корекции спрямо изискванията – да имат уставен капитал от 20 хиляди лева и обезпечение от 20 хиляди лева. Според Емил Димитров законът по никакъв начин няма да ощети дребните търговци. Според други негови колеги обаче тези промени се правят в интерес на големите фирми и най-вече на Лукойл.

Leave a Comment