Ще има обезщетение за здравите овце и кози от засегнатите с чума райони

Болестта най-вероятно е влязла от Турция, предположи Румен Порожанов

Румен ПорожановЗемеделското министерство е предвидило да изплати обезщетения на животновъдите със здрави овце и кози от 7-те общини, в които са установени огнища на чума по дребните преживни. Те ще бъдат компенсирани за това, че от мандрите отказват да изкупят млякото, тъй като щемпелът, който са задължени да поставят на опаковките на млечни продукти и който предупреждава, че са от район на зараза, отблъсква потребителите. Това съобщи по време на блиц контрола вчера в парламента земеделският министър Румен Порожанов.

Компенсацията ще е чрез държавната помощ de minimis.

Министърът обясни, че първоначалната методика за изчисляване на обезщетенията за пропуснати ползи е била базарина на 20 литра от овца/коза при изкупна цена от 1,20 лева/литър. Впоследствие обаче се е наложило методиката да бъде коригирана, за да гарантира наистина справедливи компенсации.

Стопаните на болните и умъртвени овце и кози ще бъдат обезщетени по пазарни цени, в които ще има разлика според това дали животните са били под селекционен контрол или не.

Министърът смята, че въпреки че Турция не е обявила официално за чума по дребните преживни в европейската си част, болестта е дошла именно от съседката. Възможно е тя да се е прехвърлила от джамбазлък, предположи Порожанов. Турските овце и кози са по-евтини от българските и това е причина за нелегалния им внос. Друга вероятна причина за нахлуване на заразата е пространство при границата с Турция, което не е защитено от стена. Там се случва да има обща паша и водопой на български и турски стада.

Диагнозата чума по българските овце и кози е доказана с лабораторни анализи, извършени не само в наша, но и във френска лаборатория, опроверга дезинформациите министърът. В момента се изследва от кой щам е болестта.

Leave a Comment