Исканите оставки и подготвяният протест носят пари на овцевъдите

За болестта Син език овцевъдите получиха 4,6 млн. лв. през 2014 г., сега УС на ДФЗ отпуска над 9 милиона

коза саанскаПоисканите оставки на зам.-министър Цветан Димитров и още двама висши служители на земеделското министерство, както и предизвестеният за днес протест, носят допълнителни средства на овцевъдите и козевъдите. Това се видя от вчерашните решения на УС на ДФЗ, според които всички от бранша ще получат по държавната помощ de minimis 8 274 336 лв. Сметките на МЗХГ са, че за всяка овца или коза майка животновъдите ще бъдат компенсирани с по 7 лева.

Отделно от това овцевъдите и козевъдите от 7 общини в областите Ямбол и Бургас, за които има забрана да продават добитото мляко, ще получат по 25 лева за млечно животно. За засегнатите от въведената едноседмична забрана за цялата област преди излизане на разрешението на Брюксел за регионализацията на мерките  от областно на общинско ниво подпомагането е в размер на още 7 лв. на брой животно. Общата сума за тях е 1 094 140 лв.

Така общата сума за бранша става 9 368 476 лева.

Припомняме, че през 2014 г., когато болестта Син език зарази хиляди овце, овцевъдите получиха 4,6 милиона лева компенсации по същата държавна схема.

През 2015 г. за овцевъди и козевъди отново бяха преведени по de minimis 5 млн. лв.

На следващата 2016 г. също имаше de minimis за говеда, овце и кози в общ размер на малко над 13 млн. лв., като за говедата помощта бе 25 лв. за всяко женско животно и 6 лева за овца/коза майка. В тази година сред кравите върлуваше заразен нодуларен дерматит и всички животни бяха ваксинирани, което намали значително млечността им.

Любопитно е, че в предишните години се подставяха условия за получаването на помощта. Субсидията се изплащаше за до 200 крави и до 500 овце в стопанство. Сега подобни условия липсват.

Leave a Comment