Асоциация „Биопродукти“ е против избиването на здрави животни заради чума и е за по-висока помощ за овцевъдите

Оставки на хора на ръководни длъжности да се искат само в случай, че от МЗХГ не посочат конкретно виновните лица, заявява в своя позиция БА „Биопродукти“

оовце изложение в СливенБългарска асоциация „Биопродукти“ (БАБ) разпространи вчера позицията си, с която подкрепя основните искания на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) и на всички животновъди в контекста на задълбочаващата се криза в животновъдството и по-специално в овцевъдството и козевъдството.

БАБ се обяви против убиването на здрави животни само заради карантинни мерки, тъй като това е жестоко и нехуманно, както към животните, така и към стопаните им, и освен това отнема от бюджета огромни суми за обезщетяване на собствениците на животните.

Според асоциацията, тази крайна мярка трябва да се прилага само за доказано заразени животни, а за фермите в близост до заразата да се налагат единствено карантинни мерки. Така болестта ще бъде ограничена, а животновъдите трябва да бъдат компенсирани за претърпените загуби.

БАБ подкрепя искането за по-висока ставка по държавната помощ de minimis. Тази помощ трябва да бъде гарантирана на фермерите, а не да се изчислява след подаване на заявления, най-малкото защото по този начин стопаните могат да получат не повече от 5 лева на животно, считат от асоциацията. Ставката по de minimis може да бъде увеличена чрез спестяване на средства за компенсиране на животновъди, чийто здрави животни са били умъртвени принудително.

От БАБ преценяват, че след като Върховният административен съд е постановил, че чл. 23 от Наредба 3 е незаконосъобразен и го е отменил, засегнатите стопани трябва да бъдат компенсирани за кампания 2017 и кампания 2018.

Накрая асоциацията на биопроизводителите се разграничава от исканите от НОКА оставки на зам.-министър д-р Цветан Димитров, на Георги Праматаров, директор на дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели” и на д-р Златка Възелова, директор на дирекция „Животновъдство”. Според БАБ за допуснатите грешки трябва да се носи персонална отговорност, но преди това е необходимо да се установят лицата, отговорни за тях. „Оставки на хора на ръководни длъжности да се искат само в случай, че от МЗХГ не посочат конкретно виновните лица“, заявява в позицията си асоциацията.

 

Leave a Comment