От утре: Sante ще проверява стъпките на БАБХ за чумата по овце и кози

Стопаните с умъртвени животни ще получат тази седмица обезщетения

бяла млечна козаОт утре, 17 юли, представители на Главна дирекция „Здравеопазване и политика за потребителите“ (SANTE) на Европейската комисия, ще започнат проверки относно действията на БАБХ при установяване на чума по дребните преживни животни. Sante идва в България по покана на директора на агенцията д-р Дамян Илиев, който иска експертите да установят дали мерките, предприети от българските власти за неразпространение на заразата, съответстват на изискванията, разпоредени в европейското законодателство.

Инспекцията ще продължи 5 дни. Очаква се седмица след посещението те да изпратят протокол от проверките.

Междувременно земеделският министър Румен Порожанов, който се срещна в събота с пострадали от чума стопани от Странджа, се ангажира предвидените обезщетения да бъдат увеличени. Предварителното решение е било за умъртвените животни да бъдат изплатени средно по 225 лв. за овца/коза под селекционен контрол и 140-150 лв. за останалите. Министърът информира, че минималното обезщетение за евтаназирано животно ще е 190 лева, а ако е под селекция – 240 лева.

Регистрираните земеделски стопани ще получат парите по банков път възможно най-бързо, а за останалите ще бъде направена организация да вземат средствата си на място в кметствата в селата. Компенсациите вероятно ще се преведат след правителственото заседания в сряда, 18 юли.

На стопаните, които не искат  да получат средства като компенсация за евтаназираните животни, ще им бъдат осигурени идентични животни, които да отглеждат след като бъдат изпълнени мерките за биосигурност в засегнатите общини.

На пресконференция в неделя, 15 юли, директорът на БАБХ д-р Дамян Илиев обяви, че агенцията овладява кризата, възникнала заради болестта чума по преживните, като действа не само според българското и европейското, но и според световното законодателство.

„Ако предварително бяхме обявили мерките, хората щяха масово да започнат да пренасят животни в багажниците на колите си, за да „ги спасят“, а това е най-сигурният начин заразата да се разпространи. Само днес органите на МВР са хванали 3-4 автомобила, превозващи нелегално овце и кози“, посочи Илиев, цитиран от Синор.БГ.

Ветеринарите са категорични, че използването на ваксини би имало икономическа вреда за страната, тъй като тогава Европейската комисия би наложила забрана за внос на овче сирене и на агнета от България за 3 години напред.

На този етап са унищожени около 4 хиляди животни. Остават още 400 в село Шарково, където имаше протести.

Leave a Comment