Нинова поиска оставките на Порожанов и премиера. Министърът: Това не е съществено

Земеделският министър ще изчака резултата от европейската инспекция преди да реши дали да свали или остави на поста Дамян Илиев
Животновъдите, които нямат банкова сметка, ще получат обезщетенията си на ръка утре от 12 до 14 часа в кметствата

Корнелия НиноваЛидерът на левицата Корнелия Нинова заяви тази вечер пред БНТ, че ще поиска оставките на земеделския министър Румен Порожанов и на премиера Борисов, заради действията на ветеринарните власти в Странджа. Според нея не бива да изгори директорът на БАБХ Дамян Илиев, който е по-ниско ниво в управленческата йерархия, а отговорността трябва да се поеме от върха на властта.

Нинова счита, че в Ямболско и Бургаско овцете и козите се избиват без да е сигурно, че са болни от чума по преживните животни. Дори обратното. Тя цитира доклад на Центъра за оценка на риска, според който по евтаназираните животни са липсвали симптоми на болестта преди да бъдат умъртвени. А след това в телата им не са открити характерните признаци на чума. Според партийния председател е грешка убиването на здрави животни, след като има вариант те да се ваксинират. Непростима е вината на управляващите, че са крили диагнозата от стопаните с цел да не започнат да спасяват животните, местейки ги на други места в багажниците на автомобилите си. Огромна грешка е липсата на комуникация между местните и БАБХ, посочи лидерът на БСП.

Корнелия Нинова разказа, че вчера, 15 юли, е била в засегнатите села и в продължение на шест часа е уговаряла подготвената за умъртвяването на овцете и козите полиция да не изпълнява получените заповеди. „От едната страна беше полицията, а от другата – хората с вили и мотики“, описа Нинова. „Не си тръгвай, след теб ще убият животните“, я молели стопаните.

Нинова обвини българските ветеринарни власти, че не са дали проба за изследване в акредитираната европейска лаборатория в Монпелие, която да докаже или отхвърли диагнозата чума. Тя информира още, че е сигнализирала и главния прокурор.

„А ще поемете ли отговорност за думите си, ако се окаже, че наистина там е имало огнища на чума“, попита Нинова тв водещата. На което партийният лидер отговори след кратка пауза: „Мога да поема отговорност. Целта е да спасим Странджа.“

Screenshot 2018-07-16 20.08.17Веднага след Нинова на стола седна Румен Порожанов и първият въпрос на водещата бе за оставките, които ще бъдат поискани. „Нормално е опозицията да търси отговорност, но нека да говорим по същество“, каза министърът.

Порожанов заяви, че чума има и тя е потвърдена не само от българската акредитирана лаборатория, но и от френската. Още първата проба, взета от болно животно в с. Воден, е изпратена в Монпелие, откъдето са излезли със същата диагноза. Министърът обясни, че чумата е 3-4 валентна, у нас върлува тази, при която болестта се проявява по-късно. Вече имало евтаназирани животни, в чиито трупове са открити признаци на заболяването.

Относно ваксината, Порожанов каза, че тя е само „жива“. След употребата й животните преодоляват болестта, но причинителят остава в овцете и козите, и те трябва да бъдат изолирани. Продуктите от тях – месо и мляко, не могат да се продават. В същото време за всичките 1,3 милиона овце в страната ще бъдат наложени забрани за износ за 3-годишен период.

Убиването на всички стада в близост до откритите огнища на чума е наложителна мярка, тъй като животните в засегнатите села се движат по едни и същи пътеки, пасат на едни и същи ливади. Така че рискът заболяването да се разпространи бързо е голям, според него.

Румен Порожанов е съгласен, че държавните ветеринари не са разяснили на всеки един животновъд в района за обезщетенията, които ще получи. И че това е ескалирало напрежението заедно със затрогващите снимки на хората с убити овце и кози.

Според министъра, взетите от БАБХ мерки са правилни и въпреки че плачът на леля Дора трогна цялата страна, нейните животни също ще бъдат убити.

От утре и в продължение на 5 дни специалисти от Главна дирекция „Здравеопазване и политика за потребителите“ (SANTE) на Европейската комисия ще извършат проверка за действията на БАБХ относно чумата по дребни преживни. По този повод министърът каза, че мисията е нормална, тъй като болестта е нова за ЕС.

Румен Порожанов съобщи, че обезщетенията за животновъдите от селата Кости и Воден вече преведени и те са в размер на 304 хил. лв. Дребните стопани, които нямат банкови сметки, ще могат да получат на ръка средствата в кметствата утре, 17 юли, между 12 и 14 часа.

Земеделският министър добави, че утре се свиква председателски съвет в Народното събрание отново по темата чума и Странджа.

Днес пък е формиран Кризисен щаб към аграрното министерство.

На въпрос дали ще иска оставката на д-р Дамян Илиев, Порожанов отговори, че ще изчака резултата от европейската инспекция и след това ще обсъди с премиера действията си. Но завърши с думите, че „досега не сме констатирали нещо да е направено не както трябва“.

Leave a Comment