Почитаме св. Марина

sveta-marinaНа 17 юли Православната църква чества момичето мъченица света Марина. Днес е храмов празник на митрополитската църква на Пловдивската епархия, която носи нейното име.

Историята разказва, че Марина била дъщеря на езически жрец в Антиохия Писидийска. Като дете тя чула от преследвани улични проповедници за Иисус Христос и повярвала в неговото учение за любовта и милосърдието. Пожелала да получи кръщение, но поради гонението не е имало нито в града свещеник, който да извърши това тайнство. Пръв неин гонител станал собственият ѝ баща, който започнал да се отнася с нея много жестоко.

Когато станала на 16 г., Марина срещнала Олимврий, управителя на източните страни, който пристигнал в техния град, за да организира съд за християните. Необикновената красота на момичето така поразила управителя, че поискал да я вземе за жена. Тя обаче не скрила, че вярва в Бога на християните и че желае да посвети живота си на вярата. По заповед на управителя, Марина била заловена. Първоначално Олимврий смятал, че ще може с добро да склони девойката да се откаже от християнството и да заживее в богатство с него. Но не успял.

Подложили Марина на жестоки мъчения, но като по чудо всяка сутрин тя отново и отново изглеждала напълно здрава. Накрая съдът ѝ издал смъртна присъда и красивата девойка с радост посрещнала смъртта.

Казват, че Света Марина идва в съня на хората, които вярват в нея, пророкува и дава съвети.

Тя е известна като господарка на змиите и лечителка на ухапаното от тях. Почитана е като покровителка на брака, водите и Южното Черноморие.

Днес е празник и на занаятчиите, които боравят с огън – ковачи, железари, калайджии, медникари и грънчари. Стопанките им правят пити, мажат ги с мед и ги раздават по комшии, за да им е спорна работата на мъжете през годината и на късмет.

Днес празнуват носещите имената Марина, Марин, Маринела. 

Leave a Comment