Цветан Димитров: Масовото избиване на животни не е препоръчано отвън

Цветан ДимитровНа нито едно място в докладите на българските или европейските институции не се препоръчва масово избиване на животни, стана ясно от разговора със зам.-министъра на земеделието, храните и горите д-р Цветан Димитров тази сутрин по бТВ. Темата на интервюто бе масовото избиване на овце и кози в Странджа заради чумата по дребни преживни животни.

Нито Европейският орган по здравеопазване на животните, нито Световната здравна организация препоръчват подобни действия. Решението е взето от Българската агенция за безопасност на храните. Според Цветан Димитров обаче то е било правилно и адекватно на ситуацията.

„Решението се взима от компетентния орган. Това е БАБХ. То не се взима еднолично. БАБХ докладва в Европейската комисия, там си има съответният орган, който взима решение, което идва в България и д-р Дамян Илиев го изпълнява“, каза зам.-министърът.

По-късно обаче той обясни, че въпреки че нито един документ черно на бяло не казва, че трябва да се избиват животни, това е трябвало да се направи.

Заместник-министърът поясни, че болестта има четири щама. При три се проявява клиника, при един – не. Пробите от БАБХ, които след това е потвърдила в европейската референтна лаборатория в Монпелие, са показали, че има заболяване.

По повод поисканата му оставка от животновъди Димитров заяви: „Да подавам оставка. Защо? Защото при изпълнение на служебните си задължения съм установил, че някой иска да вземе лиценз с подправени документи? Или някой е искал неправомерно държавна помощ? Аз смятам, че съм на този пост, за да изпълнявам закона, а не финансовите щения на който и да е“.

Leave a Comment