Стотиците защитници на животновъдите от Странджа могат да разнесат болестта из цялата страна

Дамян Илиев

„Обединени български животновъди“ с акция за даряване на овце и кози за Странджа

От „Обединени български животновъди“ стартираха акция за даряване на овце и кози за пострадалите от чумата по дребни преживни в Странджа. Снощи в „Референдум“ по БНТ Юлия Коюнджийска съобщи, че стопани от Перник са обявили, че ще подарят 150 животни, а от Кюстендил – 80. Коюнджийска допълни, че ще бъде отправен апел към животновъди в 13 области да помогнат на колегите си в Ямболско и Бургаско. Тя се надява, че ще бъдат събрани толкова животни, колкото са евтаназирани до момента – към 4000.

Дарените овце и кози ще бъдат изпратени към засегнатите райони, когато изтече 6-месечният карантинен срок, по време на който празните обори трябва да останат без животни.

По време на форума, организиран от националната телевизия, Борислав Борисов от Асоциация на българските села изрази подозренията си, че 4-те зарази в последните 6 години (шап, син език, нодуларен дерматит и чума) са предизвикани от търговски и корпоративни интереси, така че да се унищожат българските фамилни стопанства. Той предупреди, че по негова информация още следващата седмица ще бъде открито огнище на чума някъде в Северозападна България.

Присъствалите на „Референдум“ ветеринарни специалисти – директорът на БАБХ д-р Дамян Илиев, д-р Мирослав Първанов и д-р Марина Иванова, заявиха, че събирането на толкова много граждански защитници на животновъдите в Странджа е огромен риск за разпространението на болестта. Чумата може да се пренесе дори и от подметките на обувките, а стотици души от страната вече са били в огнищата на заразата.

По този повод д-р Дамян Илиев разказа истинска история от началото на миналия век, когато в България е върлувал щап. Тогава баба Станка занесла през нощта една шепа боб на болната си крава си, която била изолирана. Бабата била задържана и откарала един месец в женския затвор заради милостивата си постъпка.

Директорът на БАБХ се обърна в края на предаването към пострадалите животновъди с думите: „Моля да не компроментирате мерките, които се вземат. Знам трагедията ви, но моля, слущайте ни … и това е всичко.“

Leave a Comment