Животновъди разляха мляко и запалиха руно на овце пред МЗХГ

протест, мляко

Искат оставката на земеделския министър. Други животновъдни организации се разграничиха от протеста

Животновъди разляха мляко на жълтите павета пред сградата на Министерството на земеделието, храните и горите под звуците на траурна музика. По-късно те натрупаха овча вълна и я запалиха, след което полицията я угаси с пожарогасител. Това се видя от видеото на бТВ. Имаше викове „убийци“ и „оставка“, както и по-груби думи.

Това е втори протест, организиран от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) след първия, който бе на 13 юли край Арбанаси. Този път акцентът е изместен и основните искания са за увеличаване на обезщетенията и компенсациите за животновъдите в пострадалите от чума по преживните райони.

протест, огънПротестиращите са поискали до един час земеделският министър Румен Порожанов да подаде оставка. Внесли са и декларация в министерския съвет.

Протестът на НОКА не бе подкрепен от други животновъдни организации. От „Обединени български животновъди“ се разграничиха и вместо да протестират, започнаха акция да организират повече животновъди да направят дарения на овце и кози за пострадалите в Странджа. Юлия Коюнджиева от ОЗЖ вярва, че броят на дарените животни може да достигне броя на евтаназираните.

протест овцевъди

Снощи в предаването „Референдум“ на БНТ водачът на протестите Симеон Караколев обясни, че протестът е заради липсата на доверие между министерството и животновъдния бранш. Той посочи, че за 11 години овцете в страната са намалели с 800 хиляди. Според него браншът се финансира недостатъчно и неадекватно.

„Браншът е поставен на колене“, каза на днешния протест Караколев.

Тв репортаж от вчера показа как жена, отказала да се представи, предлага на животновъдите от засегнатите от чума по преживните животни села да участват в протеста за днес, като им предлагаше безплатен транспорт до София.

Министерството на земеделието, храните и горите обяви днес, че ставката по de minimis за овце и кози в заразените с чума 6 общини в Странджа се увеличава от 25 на 40 лева (плюс 62%), като отделно от това местните животновъди ще получат и по 7 лева, каквато е помощта за останалите в бранша. Освен обезщетението за евтаназираните животни, което започна да се изплаща от понеделник (минимум 190 лв. за стоково животно и минимум 250 лв. за овца/коза под селекция), животновъдите в заразените райони ще получат в пълен размер и подкрепата по обвързаните плащания.

За оставката на директора на БАБХ д-р Дамян Илиев се обяви тази сутрин пред бТВ бившият министър на земеделието Мирослав Найденов. Той видя грешка в едноличните действия на д-р Илиев вместо, както е по закон, решенията за евтаназия да бъдат взети от Централен епизоотичен съвет към МС. Такъв не е бил свикан.

В същото време обаче земеделският министър Румен Порожанов, както и екипът му, а също така и европейските експерти от SANTE, не намират грешки в действията на агенцията относно овладяването на тази силно заразна болест.

Вчера стана ясно, че ветеринарните лекари и полицията временно са се оттеглили от огнищата на зараза, което създава реална опасност от разпространението на чумата. Днес премиерът Бойко Борисов заяви, че селата с установена чума ще бъдат охранявани от армията, така че карантината да е сигурна.

 

Leave a Comment